„Creditul în franci elvețieni se ieftinește în cel mult doi ani“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se mai întoarce roata? Șeful OTP, Laszlo Diosi:

„Creditul în franci elvețieni se ieftinește în cel mult doi ani“

Eveniment 10 Octombrie 2014 / 00:00 9495 accesări

CE-I DE FĂCUT? Românii cu credite în franci elvețieni (CHF) ar trebui să le păstreze, întrucât cursul valutar pentru această monedă exotică va coborî în cel mult doi ani, pe măsură ce economia europeană se va întări, iar francul nu va mai fi o monedă de refugiu, spune directorul general al OTP Bank, Laszlo Diosi. „Creditele în CHF sunt pe termen lung. Acum, cursul este fix, de 1,2 CHF/euro, dar cred că potențialul va fi mai bun. Sincer, văd cursul la 1,35 - 1,4 CHF/euro, în 2016 - 2017. Le recomand românilor să nu renunțe la franci; mai rău de atât nu are cum să fie“, spune Diosi, în contextul în care legea convertirii creditelor planează asupra sectorului bancar. Oficialul OTP apreciază că paritatea CHF/euro ar fi putut ajunge încă din acest an la peste 1,3 unități, dacă nu ar fi apărut criza din Ucraina: „Când a fost cursul sub 1,1 unități, a fost mare panică. Am avut clienți care au vrut să schimbe în lei, dar i-am convins să nu facă asta. După doar câteva zile, cursul a revenit la 1,2 - 1,24 CHF/euro“. Și totuși, de ce au fost momiți românii cu împrumuturi în franci, cu dobânzi super-mici? Pentru că bancherii n-au vrut/n-au putut să admită că vine criza. „(Înainte de 2008 - n.r.) am făcut analize pe istoricul francului elvețian din precedenții 15 ani și nu am văzut nicio problemă, drept pentru care nu am putut previziona criza care a urmat și consecințele sale“, punctează Diosi. El consideră că, în România, situația a fost mult mai dificilă decât în alte țări, pe fondul unei crize duble - recesiune plus declin aspru în imobiliare.

O GREȘEALĂ Șeful OTP apreciază că românii au nevoie acum de reglementări mai stricte ale creditării, pentru a se evita (și se evită, nu-i așa?) o revenire la relaxarea din 2007 - 2008, când „mulți și-au luat credite pentru mașini scumpe și pentru case, supraîndatorându-se foarte mult în perspectiva unor salarii mai mari și a unei creșteri în real estate“ - „A fost greșeală comună a băncilor, autorităților și populației“. Peste șase ani, de la greșeală s-a ajuns la război mocnit, iar lumea așteaptă acum o decizie - vor fi bancherii obligați să convertească toate împrumuturile în valute și cursuri favorabile doar pentru clienți? Ungurii au făcut la fel, forțând băncile să renunțe la creditele în franci elvețieni, care îi falimentau pe cetățeni. Bancherii au protestat, au amenințat și s-au plâns, dar niciunul nu a plecat din Ungaria. De ce n-am face și noi la fel? Doar nu ne e teamă de una-două proceduri de infringement, la câte am primit de la Comisia Europeană până acum...

REMINDER La finele lui septembrie, șeful Direcției de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, spunea că trei bănci vor declanșa procedura de infringement la adresa României, dacă pierderile suferite în urma trecerii unui asemenea proiect legislativ ar fi prea mari. Ulterior, Cinteză a avertizat că alte patru bănci ar putea da faliment, dacă legea s-ar aplica în forma inițială (cea cu alegerea unui curs valutar care să fie în favoarea clienților). Tot în acea perioadă, Tribunalul din Galați a dat prima sentinţă definitivă în cazul unui credit contractat de la Volksbank în franci elveţieni şi a dispus convertirea acestuia în lei, la cursul de la data acordării împrumutului. De menționat că acel contract avea o clauză inclusă potrivit căreia clientul poate solicita transformarea numai dacă rata de schimb se apreciază cu 10% faţă de momentul contractării.

Taguri articol


12