Creşte numărul musulmanilor americani care susţin Partidul Democrat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nimic nu-i opreşte pe politicienii americani să îşi cîştige electoratul. Alegerile parţiale din noiembrie vor deveni cel mai costisitor scrutin legislativ din istoria Statelor Unite, valoarea totală a fondurilor pentru cele două partide fiind estimată la 2,6 miliarde de dolari. Un studiu realizat de Centrul pentru Relaţii Politice arată că există un avantaj substanţial al actualilor congresmeni asupra contracandidaţilor lor, cărora le este din ce în ce mai greu să colecteze fonduri pentru campania electorală.

Creşte numărul musulmanilor americani care susţin Partidul Democrat

Externe 26 Octombrie 2006 / 00:00 738 accesări

Cu două săptămîni înainte de scrutinul de la 7 noiembrie, un sondaj de opinie publicat de cotidianul "The Washington Post" arată că o mare majoritate a electorilor independenţi din Statele Unite intenţionează să voteze pentru candidaţii Partidului Democrat, ponderea acestora fiind de circa o treime din electorat.

Numărul musulmanilor americani care ar vota pentru Partidului Democrat la alegerile legislative parţiale este în creştere, însă opţiunile lor electorale nu trebuie luate ca o garanţie. Consiliul pentru relaţiile americano-islamice a realizat un sondaj de opinie în rîndul electoratului musulman din Statele Unite. Rezultatele relevă că membrii comunităţii şi-au schimbat opţiunile după alegerile parlamentare din 2000, cînd i-au susţinut pe republicani. Potrivit sondajului, 42% din respondenţi sînt membri ai Partidului Democrat, iar 17% ai Partidului Republican, în timp ce 28% nu au nicio afiliere politică. Conform estimărilor, numărul musulmanilor care trăiesc în Statele Unite variază între trei şi şapte milioane, 85% din ei participînd constant la voturi. În anul 2000, musulmanii americani au votat pentru republicanul George W. Bush, ajungînd să îi susţină pe democraţi la scrutinul prezidenţial din 2004.

Sondajul reflectă preocuparea musulmanilor pentru respectarea libertăţilor civile şi educaţie. În plus, există şi o opoziţie evidentă faţă de politicile administraţiei Bush, 55% din respondenţi considerînd că războiul împotriva terorismului este un război împotriva Islamului. De altfel, majoritatea cetăţenilor din Statele Unite, mai precis 60%, consideră că niciuna din părţile implicate în conflictul din Irak nu cîştigă războiul, în timp ce 18% sînt de părere că insurgenţii au cîştig de cauză, potrivit unui sondaj de opinie citat de CNN. În acelaşi timp, un american din cinci, de două ori mai puţini decît în decembrie, afirmă că Statele Unite cîştigă războiul din Irak. Sondajul de opinie realizat pe un eşantion reprezentativ format din 1.013 cetăţeni americani adulţi relevă că două treimi dintre aceştia, 64%, se opun războiului din Irak. O majoritate de 57% doreşte ca Statele Unite să anunţe că-şi vor retrage toate efectivele din această ţară pînă la o anumită dată. Sondajul de opinie indică şi o creştere a pesimismului faţă de războiul împotriva terorismului, 60% s-au declarat nemulţumiţi de eforturile Statelor Unite în acest sens.

Mai mult de jumătate din cei intervievaţi nu cred însă că şansele unui atac terorist în Statele Unite ar fi diminuate dacă democraţii ar deveni majoritari în Congres. Un procent de 58% din alegători au afirmat că situaţia nu s-ar schimba în niciun fel, în timp ce restul au declarat că şansele unui atac terorist ar creşte sau ar descreşte.



12