Creşterea economiei globale se menţine la nivel ridicat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creşterea economiei globale se menţine la nivel ridicat

Externe 15 Septembrie 2006 / 00:00 888 accesări

Fondul Monetar Internaţional susţine că economia globală va înregistra o nouă creştere semnificativă în acest an, de 5,1%, dar riscurile, precum majorarea presiunilor inflaţioniste şi încetinirea expansiunii economice a Statelor Unite, sînt în creştere. Fondul şi-a revizuit în sens ascendent previziunile privind creşterea economică la nivel global aferentă acestui an, peste nivelul de 4,9% estimat în luna aprilie.

În ceea ce priveşte anul 2007, instituţia estimează o încetinire a avansului, la 4,9%, peste previziunea publicată anterior, ce plasa creşterea la 4,7%. Fondul apreciază că există o şansă de unu la şase ca expansiunea globală să scadă anul viitor la 3,25% sau la un nivel inferior.

În cazul în care previziunile se materializează, anul 2006 va reprezenta al patrulea an consecutiv în care se înregistrează un avans economic mondial de peste 4%, pe fondul creşterii semnificative a economiilor emergente, în special China şi India. Instituţia prevede un avans de 8,3% în 2006-2007 pentru economiile emergente din Asia, dar creşterea din China şi India s-ar putea accelera la un nivel care să depăşească estimările.

Îngrijorarea instituţiei referitoare la posibilitatea unei evoluţii dezordonate a dezechilibrelor economiei globale este însă redusă, după ce anterior avertiza că o astfel de evoluţie ar putea determina ajustarea cursului de schimb al dolarului. În termeni reali efectivi, cursul de schimb al monedei americane este apropiat de valoarea medie înregistrată după anul 1980, în vreme ce paritatea euro se plasează peste cursul mediu pe termen lung.12
Pagina a fost generata in 0.1664 secunde