Crime de război la Mosul? Coaliția condusă de SUA, în colimator

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dreptul umanitar internaţional, încălcat

Crime de război la Mosul? Coaliția condusă de SUA, în colimator

Externe 11 Iulie 2017 / 15:44 477 accesări

Forțele irakiene și cele ale coaliției militare internaționale conduse de SUA care le-au susținut în lupta împotriva Statului Islamic (SI) au încălcat în mai multe rânduri legislația umanitară internațională în bătălia pentru Mosul și ar putea fi vorba chiar de crime de război, apreciază organizația Amnesty International într-un raport citat marți de agenția Reuters. La rândul lor, militanții SI au încălcat flagrant această legislație, folosind civili drept scuturi umane, potrivit aceluiași raport, făcut public după ce luni premierul irakian, Haider Al-Abadi, a declarat victoria la Mosul, la trei ani după ce luptătorii Statului Islamic au preluat controlul asupra orașului.

Amnesty International consideră că forțele irakiene și ale coaliției au lansat începând din ianuarie o serie de atacuri ilicite în vestul Mosulului, folosind intens așa-zisele IRAM, dispozitive explozive improvizate, care fac ravagii în zone dens populate. "Chiar și în cazul atacurilor care par să-și fi atins ținta militară vizată, folosirea de armament nepotrivit sau lipsa măsurilor de precauție necesare a dus la pierderea inutilă de vieți civile și în unele situații există aparențele unor atacuri disproporționate", se arată în raport.

Nici Ministerul irakian al Apărării și nici responsabili ai coaliției nu au comentat deocamdată aceste informații.

Organizația umanitară admite că protejarea civililor a ridicat probleme date fiind tacticile militanților, dar acuză autoritățile irakiene și coaliția că nu au luat măsuri fezabile de precauție pentru a-i apăra pe civili de raidurile aeriene, notând că simpla lansare de fluturași pentru a avertiza că urmează un raid a fost practic inutilă, în condițiile în care Statul Islamic restrânsese drastic circulația populației civile. Amnesty International acuză de asemenea Statul Islamic că a procedat la execuții sumare cărora le-au căzut victime sute sau chiar mii de bărbați, femei și copii ce încercau să fugă și ale căror cadavre au fost expuse ulterior în spații publice. În contextul în care nici guvernul de la Bagdad și nici coaliția nu au ținut o evidență a deceselor înregistrate în rândul civililor, AI afirmă că numărul civililor morți doar în vestul Mosulului în urma atacurilor lansate de forțele pro-guvernamentale depășește probabil estimarea de 3.706 oferită de grupul de monitorizare Airwars. "Bilanțul real al deceselor în bătălia din vestul Mosulului ar putea rămâne pentru totdeauna necunoscut", menționează Amnesty International.

Taguri articol


12