Criză de operatori pentru secțiile de votare din județul Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mijloace tehnice există, resurse umane nu sunt

Criză de operatori pentru secțiile de votare din județul Constanța

Administrație 15 Martie 2016 / 16:52 5817 accesări
Directorul filialei Sud-Est a AEP, Andi Mihalache: „În județul Constanța avem prea puțini operatori de calculator. Problema trebuie rezolvată până la sfârșitul lui martie”

Directorul filialei Sud-Est a AEP, Andi Mihalache: „În județul Constanța avem prea puțini operatori de calculator. Problema trebuie rezolvată până la sfârșitul lui martie”

Modificările legilor electorale sunt destul de derutante pentru reprezentanții autorităților locale, adică cei care au datoria să organizeze alegerile locale și parlamentare de anul acesta. Ei trebuie să se adapteze cu noi moduri și noi instrumente de lucru, în condițiile în care procesul electoral este în curs de informatizare. Concret, începând de la scrutinul din 5 iunie, alegătorii vor prezenta actul de identitate unui operator de calculator. Acesta va introduce datele cetățeanului într-un program care va semnala dacă persoana respectivă are drept de vot, este arondată la secția la care a venit și dacă a mai participat la același scrutin. Teoretic, aplicația ușurează mult procesul electoral. Însă, cunoscând modul de lucru românesc, este de așteptat să apară erori în sistem, ceea ce ar genera blocarea scrutinului.

DEFICIT Pentru ca primarii să se acomodeze mai ușor cu acest sistem și cu celelalte modificări legislative, prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, i-a chemat la o ședință pentru a le indica procedurile ce se vor aplica la viitoarele alegeri. Cel care le-a explicat edililor principiul de funcționare a sistemului informatic și celelalte modificări legislative este directorul filialei Sud-Est a Autorității Electorale Permanente, Andi Mihalache. „Practic, aplicația va împiedica votul multiplu și alte tipuri de fraudă. Dar pentru a utiliza acest sistem, trebuie să existe câte un operator de calculator în fiecare secție. Încă ne confruntăm cu deficit în această privință. De exemplu, în Murfatlar ne lipsesc opt operatori, în timp ce în Ovidiu avem doar o singură nominalizare pentru acest post și mai e nevoie de încă șapte”, a spus Mihalache. El i-a atenționat pe primari să rezolve această problemă până la sfârșitul lunii, când vor începe sesiunile de instruire a celor implicați în desfășurarea scrutinului și pregătirile procesului electoral.

Citește și:

Câți români vor să devină operatori în secțiile de votare?

Se caută operatori de calculator pentru secțiile de votare!



12