Cruciada portocalie pentru acapararea administraţiei publice locale, blocată de Justiţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cruciada portocalie pentru acapararea administraţiei publice locale, blocată de Justiţie

Eveniment 30 Septembrie 2006 / 00:00 978 accesări

Ieri s-a mai consumat un episod din Cruciada pentru sechestrarea posturilor de conducere din administraţia publică, acţiune declanşată de Guvernarea Portocalie imediat după alegeri în toate judeţele în care nu a obţinut majoritatea voturilor electoratului. Lovitura încercată de Coaliţia de Guvernare la Vrancea, pentru înlocuirea social democratului Marian Oprişan din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, s-a izbit de legislaţia României. După ce au forţat fără succes şi în unele cazuri încă mai încearcă preluarea puterii la nivelul Consiliilor Judeţene Constanţa, Teleorman, Bistriţa, Giurgiu sau Olt, portocaliii au dat-o în bară rău de tot la Vrancea. Tribunalul Vrancea a hotărît că trecerea consilierilor PSD la alte partide este în afara Legii privind stoparea migraţiei politice, iar documentele aprobate cu participarea acestora, printre care şi cel de eliberare din funcţie a preşedintelui CJV, Marian Oprişan, sînt lovite de nulitate. Decizia instanţei de la Vrancea se constituie într-un precedent pentru toţi aleşii locali care au migrat către alte partide decît cele pe listele cărora au fost mandataţi în funcţii publice. „Sperăm ca organismele europene să ceară actualei puteri să-şi potolească derbedeii, pentru că administraţie publică nu se poate face în condiţiile astea”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea.

Justiţia a făcut dreptate ieri în Vrancea, în cazul hotărîrii lovite de nulitate luate de consilierii judeţeni ai partidelor politice aflate la putere privind eliberarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea (CJV), Marian Oprişan. În urmă cu o lună, şapte consilieri PSD au trecut peste legea privind stoparea migraţiei politice şi s-au înscris în PNL sau PD. Ca urmare a acestui fapt, Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea şi al Consiliului Judeţean Vrancea a sesizat instanţele cu privire la încălcarea legii, solicitînd dispunerea încetării de drept a mandatelor de consilier judeţean acordate celor şapte. Grupul „ranforsat” al consilierilor partidelor aflate la Putere a forţat o şedinţă extraordinară a CJV, în cadrul căreia a adoptat o hotărîre de eliberare din funcţie a preşedintelui ales, Marian Oprişan, şi numirea unui reprezentant PNL în funcţia acestuia. Tribunalul Vrancea a încheiat ieri judecata speţei celor 7 consilieri, admiţînd acţiunea iniţiată de preşedintele CJV şi dispunînd, prin hotărîre definitivă, încetarea de drept a mandatelor a şase consilieri. „În hotărîre s-a strecurat o eroare materială şi vom cere îndreptarea acesteia. Cel de-al şaptelea consilier, Spiridon Tudorache, are şi el depuse două declaraţii de apartenenţă politică şi la PSD, şi la PD”, a declarat ieri Marian Oprişan pentru “Telegraf”.

Marian Oprişan: Cel mai mizerabil atac la adresa regulilor democratice

Ca urmare a anulării retroactive a mandatelor consilierilor PSD care au migrat spre zări mai portocalii, şi documentele pe care aceştia le-au adoptat în ultima lună, printre care şi cea privind eliberarea din funcţia de preşedinte al CJV a social democratului Marian Oprişan, sînt lovite de nulitate. „S-a demonstrat foarte clar că cele trei grupuri politice, în special cele portocalii ale PNL şi PD au vrut să dea cel mai mizerabil atac la adresa regulilor democratice, Constituţiei şi Legilor ţării în ceea ce priveşte funcţionarea administraţiei publice. Această chestiune nu este singulară, pentru că se încearcă aşa ceva în toate judeţele în care cetăţenii au mare încredere în preşedintele consiliului judeţean, în primarul municipiului care sînt de la PSD. Asta pentru că aceşti oameni au făcut foarte multe lucruri bune pentru comunităţile pe care le reprezintă. Spre exemplu, ce au făcut Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu pentru cetăţenii din municipiul şi judeţul Constanţa nu vor reuşi să facă portocaliii, din cauza incompetenţei lor, şi dacă mai stau zece ani la guvernare”, a declarat Oprişan. În ce priveşte persoana legitimă în funcţia de preşedinte al CJV, Marian Oprişan a subliniat: „Mie nu îmi poate fi opozabil un act administrativ care nu există, nefiind înregistrat şi nici contrasemnat de secretarul general al judeţului, mai ales că nu are ştampilă. Iar după hotărîrea de astăzi, se arată că nu a fost întrunit cvorumul. Cel desemnat la cafea ca preşedinte este preşedintele celor 14 persoane care au fost la acea şuetă pe care au dorit să o numească şedinţă extraordinară a CJV. Justiţia nu a făcut astăzi decît să ia o hotărîre care obligă CJ Vrancea să ia act de încetarea mandatelor celor 7 consilieri judeţeni care au participat şi la şueta la cafea în care s-a luat hotărîrea de eliberare a mea din funcţie, hotărîre care oricum este nulă de drept. Întreaga operaţiune se înscrie în stilul celor doi ani de guvernare de pînă acum: circ total, lovituri de tip legionar. Legionarii spuneau omul şi pogonul, iar ei spun să trăiţi bine şi cetăţenii trăiesc de zece ori mai prost!”.

Liviu Dragnea: Evenimentele de la Vrancea nu sînt singulare

La rîndul lui, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Liviu Dragnea, a anunţat că va depune un memoriu la forurile europene privind abuzurile săvîrşite de actuala putere pentru cîştigarea posturilor din administraţia publică locală şi judeţeană. „Vom transmite la Bruxelles şi la Strassbourg un memoriu pentru că, după părerea mea, criteriul politic pentru integrare nu este îndeplinit. Am tăcut pînă acum din gură pentru că urma raportul de ţară, dar se vede că oamenii de la Alianţă sînt complet indiferenţi faţă de lege, se consideră deasupra legii şi au impresia că ei pot hotărî orice. Sperăm ca organismele europene să ceară actualei puteri să-şi potolească derbedeii, pentru că administraţie publică nu se poate face în condiţiile astea. Sînt multe instituţii în România bulversate de atitudini iresponsabile şi incalificabile ale reprezentanţilor puterii”, a declarat Dragnea. El a adăugat că evenimentele de la Vrancea nu sînt singulare: „La Constanţa nu se mai termina balamucul cu deputaţi şi senatori care cînd erau parlamentari, cînd consilieri judeţeni! La Galaţi a fost aceeaşi situaţie, fiind nevoie de zece întîlniri pentru stabilirea preşedintelui de Consiliu. La Teleorman au încercat să dizolve consiliul, la Bistriţa sînt în proces, la Giurgiu şi Olt vor să facă la fel. Problema e că, de doi ani, oamenii ăştia nu se gîndesc la guvernare, ci la modul în care pot să fure nişte posturi. Este disperarea finală! Mare parte din populaţie s-a convins că dreapta politică este incapabilă să administreze şi încearcă cu disperare să mai fure nişte redute”.

Precedent pentru migratorii politici

Atît Liviu Dragnea cît şi Marian Oprişan au declarat că decizia Tribunalului Vrancea se va constitui într-un precedent pentru toate cazurile din teritoriu privind „împrumutarea” consilierilor locali şi judeţeni de la alte partide pentru îndeplinirea ambiţiilor politice fără legătură cu interesul comunităţilor locale, rîvnite de unii sau de alţii. „Ce s-a întîmplat la instanţă la Vrancea este normal. Acei foşti consilieri judeţeni nu au înţeles că ei au fost votaţi acolo de cetăţeni cînd erau membri ai unui partid, n-au înţeles că nu se pot lupta cu legea avînd două declaraţii de apartenenţă politică, pentru că, în mod normal, legea este extrem de clară, şi pentru asta mandatul lor încetează de drept. Instanţa a obligat Consiliul să constate încetarea de drept a mandatelor acestora. Caricatura aceea de întîlnire organizată de liberali va rămîne o amintire urîtă în condiţiile în care lucrurile au revenit la normal”, a declarat Dragnea. La rîndul lui, Oprişan a subliniat: „Legea 249 privind stoparea migraţiei politice este foarte clară şi acest caz se va constitui în precedent pentru toate celelalte cazuri de consilieri care au migrat de la un partid la altul”.

Reamintim că şi la Constanţa s-a înregistrat o tentativă eşuată a puterii de a-şi însuşi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, peste voinţa electoratului, exprimată prin votul din 2004. Alianţa a contestat de două ori alegerea social democratului Nicuşor Constantinescu în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, periclitînd desfăşurarea actului administrativ la nivel judeţean. După luni întregi de scandaluri provocate artificial, văzînd că nu au nici o şansă să întoarcă rezultatul votului din iunie 2004, reprezentanţii PNL şi PD şi-au acceptat rolul de opozanţi la nivelul judeţului Constanţa. În alte judeţe însă, lupta pentru ciolan este continuată de portocalii în ciuda principiilor jocului democratic.



12