CSM consideră taxa de solidaritate ca fiind neconstituțională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alte sesizări la CCR? CSM consideră taxa de solidaritate ca fiind neconstituțională
Politică, Justiție 17 Iulie 2019 / 18:54 461 accesări 5 comentarii

Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind neconstituţională, iar dacă acestea vor fi afectate, CSM ar putea sesiza organismele internaţionale şi Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională, anunţă Consiliul. "În majoritatea statelor este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie. În jurisprudenţa CCR, cu referire şi la decizii ale instanţelor similare din alte state UE, s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale. În acelaşi sens, contravin principiului independenţei justiţiei şi măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul şi cuantumul pensiilor magistraţilor, reprezentând o eliminare mascată a acestora",arată CSM, referitor la declaraţiile ministrului Finanţelor, care a propus plafonarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei, inclusiv cele ale magistraţilor, şi instituirea unei taxe de solidaritate pentru ceea ce depăşeşte acest plafon.

CSM transmite că garantarea existenţei, stabilităţii şi cuantumului pensiei magistraţilor este un corolar al dispoziţiilor legislative speciale privind statutul magistraţilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilităţi şi interdicţii pe care legea le stabileşte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei. "Subliniem că potrivit art. 125 şi art. 132 din Constituţie, funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. Totodată, nu poate fi ignorat faptul că la nivel infraconstituţional, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte o serie de incompatibilităţi şi interdicţii pentru judecători şi procurori, cum ar fi cele de a desfăşura activităţi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic", potrivit sursei citate.

Loading...

5 comentarii

Sumer 13:29:04 / 18 Iulie 2019
Pensii

Pai normal ca este neconstitutional pentru ca ati avut voi grije direct sau indirict ca nimeni sa nu se atinga de pensiile voastre care sunt de 20 de ori mai mari decat ale altui pensionar cu vechime completa dar care a avut alta munca,nu spune nimeni sa nu existe diferente dar uitativa si voi la tarile civilezate care e diferenta nu luati model dictaturile africane sau alte tari din lumea a treia.

Constantean 07:40:10 / 19 Iulie 2019
Și 10 000 lei e prea mult.

Chiar și 10 000 lei este o pensie foarte mare în comparație cu pensia medie de 1000 lei. E cazul ca și magistrații să-și de-a seama ce inseamna "pensii cat mai apropiate POSIBiL" Dacă nu le convine, să emigreze unde vor.

Horatiu 16:31:17 / 19 Iulie 2019
Mai copchii ...

... astia , de la CSM , judecatori si procurori si cei din originala si rosie ,,societatea civila'' - aia doi arici pogonici : Cum dracu' ati reusit s-o alegeti , cu atata superficialitate teleormaneana , pe caricatura asta de Savonea in fruntea institutiei ? Zau , unde v-au fost mintile ? Tara asta are judecatori si procurori de mare caracter , care sa refuze idioate si trecatoare numiri politice ! Cum o sustineti acum in functie pe pupila satrei lui Dragnea ?

Diogene 17:15:21 / 19 Iulie 2019
Unde este ascunsa dreptatea ?

Sunt de acord sa le dublam pensiile cu conditia ca baga la parnaie si condamna la moarte pe toti cei ce au jefuit si jefuiesc Romania. Intrebare : SUNTETI DE ACORD ?

Vasile 22:50:19 / 20 Iulie 2019
Oare zeita dreptatii mai este legata la ochi ?

Din pacate, justitia a devenit franarul dezvoltarii societatii romanesti. Ce sa mai vorbim, cand justitia este folosita ca orice altceva, in afara de justitie ! Iata ca avem magistrati care iau spaga, avem procurori care fac dosare la comanda, avem procurori care conducand beti, tamponeaza alte masini si nu patesc nimic !!!! Este normal sa tii cu dintii de aceste sinecuri, sa fi stat in stat ! Nu ai nicio responsabilitate. Problema este daca cei din justitie merita acesti bani, deoarece rezultatele muncii sunt catastrofale. Sunt tare curios, cam cati bani a cheltuit statul roman pentru zecile de achitari ???? Bani aruncati pe apa sambetei, pentru care nu raspunde nimeni ! O fi bine, o fi rau ? Cei de la CSM poate comenteaza si acest subiect. Daca nu, poate un ziarist curios pune niste intrebari la o conferinta de presa, cand se prezinta bilanturi triumfaliste !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1826 secunde