CSM, precizări de ULTIM MOMENT despre „mica grațiere“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CSM, precizări de ULTIM MOMENT despre „mica grațiere“

25 Octombrie 2017 / 17:09 770 accesări

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut precizări de ultimă oră cu privire la legea recursului compensatoriu, promovată recent de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis Hotărârea nr.1533/29.11.2016 prin care a avizat favorabil cu observaţii proiectul de lege.

În cuprinsul observaţiilor care au însoţit acest aviz consultativ Plenul Consiliului a apreciat că: „de principiu, măsura compensatorie propusă de art.1 pct.2 din proiectul de lege, nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate”. În opinia Plenului „compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă, devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în spaţiul necorespunzuător”.

Observaţia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii privind modul cum trebuie reglementate şi înţelese cele 3 zile acordate compensatoriu a fost formulată cu titlu de recomandare de principiu, prin raportare la scopul concret vizat de legiuitor la acel moment, simpla luare în considerare a celor 3 zile doar la determinarea fracţiei ce conferă vocaţie la liberarea condiţionată, nefiind de natură a atinge finalitatea urmărită de iniţiator.12