Cu cât ești taxat pentru terenul de sub clădire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
30 iunie - data scadenței

Cu cât ești taxat pentru terenul de sub clădire

Administrație 24 Mai 2016 / 13:58 2298 accesări
Din 2016, proprietarii de clădiri trebuie să plătească impozit și pentru terenul de sub clădiri. Declarația pentru stabilirea acestei obligații fiscale se depune până la 31 mai.

Din 2016, proprietarii de clădiri trebuie să plătească impozit și pentru terenul de sub clădiri. Declarația pentru stabilirea acestei obligații fiscale se depune până la 31 mai.

Se apropie data-limită până la care trebuie să depuneți declarația privind stabilirea impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport! Amintim că acest document trebuie depus până la 31 mai, iar până la 30 iunie trebuie să vă plătiți impozitele și taxele aferente. Spre deosebire de anii trecuți, din 2016, proprietarii de clădiri au de plătit o obligație fiscală și pentru terenul de sub imobile. Potrivit reprezentanților Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT), cuantumul acestei obligații fiscale se calculează în funcție de suprafață și valoarea valoarea impozabilă pe hectare. Concret, valoarea de plată se obține înmulțind suprafața de teren exprimată în hectare (1 ha = 10.000 mp) cu valoarea impozitului pe hectar în funcție de zona în care se află clădirea și terenul aferent. De exemplu, pentru un apartament de 2 camere, cu teren de 15 mp (adică 0,0015 ha), o persoană fizică va plăti un impozit sau o taxă pe teren între 3 lei (zona D - periferie) și 16 lei (zona A - centru și ariile intens circulate), în funcție de cartierul în care se află clădirea.

CE E TAXA ȘI CE E IMPOZITUL?

Cu toate că atât taxa, cât și impozitul pe terenul de sub clădire au aceeași valoare, diferența dintre cele două obligații fiscale se face în funcție de anumite aspecte administrative. Impozitul aferent terenului pe care se află o clădire trebuie să fie plătit de către persoanele care dețin atât apartamentul sau casa în care locuiesc, cât și suprafața de pământ pe care se află locuința. Această obligație fiscală poate fi achitată în două tranșe. Prima rată are data scadentă până la 30 iunie, iar a doua tranșă se achită până la 30 septembrie. Pe de altă parte, persoanele care locuiesc sau administrează clădiri ale statului sau ale primăriilor, în baza unui contract de concesiune, închiriere, folosință ori administrare, trebuie să achite o taxă pentru terenul pe care se află imobilul. Această obligație fiscală trebuie achitată lunar, până la data de 25 a fiecărei luni.

Citește și:

Impozit de până la cinci ori mai mare pentru imobilele neîngrijite12
Pagina a fost generata in 0.2924 secunde