Cultura are statut de serviciu public! „Stop politizării culturii”!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
#SaNeSalvamCultura

Cultura are statut de serviciu public! „Stop politizării culturii”!

Cultură 30 Iulie 2018 / 13:15 2137 accesări

Problema de la Constanţa - care se referă la faptul că la Direcţia (din cadrul Primăriei Constanţa) care se ocupă de supervizarea organizării de evenimente culturale nu este angajat NICIUN OM DE CULTURĂ şi de aici multiplele situaţii absurde, unele cu iz penal – are ecouri şi în Capitală. Diversele comiţii şi comitete în care sunt vârâţi cu forţa funcţionăraşi de doi lei, cu studii în administraţie sau aiurea şi asupra cărora se pot face presiuni trebuie să dispară din cadru! Astfel, cei mai importanţi actori, regizori, producători, scenarişti, scriitori şi artişti vizuali solicită coaliţiei aflate la guvernare, printr-o petiţie, să anuleze prevederile ordonanţei de urgenţă 76/2018 care vizează concursurile de proiecte culturale şi cinematografice. „Solicităm în mod imperativ anularea prevederilor OUG care vizează concursurile de proiecte culturale şi proiecte cinematografice, în integralitatea lor”, se precizează în textul petiţiei intitulate „Stop politizării culturii”. Printre cei aproape 300 de semnatari ai petiţiei se numără regizorii Nae Caranfil, Radu Jude, Stere Gulea, Alexandru Solomon, Călin Netzer, Corneliu Porumboiu, Marian Crişan, Radu Muntean, Tudor Giurgiu, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Alexander Nanău, producătorii Ada Solomon, Anamaria Antoci, Radu Stancu, actorii Victor Rebengiuc, Marius Manole, Ana Ularu, regizorii de teatru Alexandru Dabija, Radu Afrim, Vlad Massaci, criticii Andrei Gorzo, Andrei Rus, Iulia Popovici, directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile, Marius Panduru, membri ai Asociaţiei Active Watch, fostul ministru al Culturii Corina Şuteu, dar şi alte nume importante ale scenei culturale româneşti precum Radu Vancu, Florin Iaru, Lia şi Dan Perjovschi, Cosmin Bumbuţ.

Potrivit petiţiei, adresată Comisiilor de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, "prin simpla semnătură a unor miniştri pe o ordonanţă de urgenţă (OUG 76/2018) cultura din România riscă să îşi piardă libertatea de gândire. Cu toţii am crezut, multă vreme, că depolitizarea unei mari părţi a finanţărilor publice pentru cultură şi susţinerea din fonduri publice, pe criterii artistice şi nu partinice, a cinematografiei româneşti, atât de apreciată internaţional, sunt şi vor rămâne achiziţii europene pentru totdeauna. Considerăm însă că, prin includerea directă a unor angajaţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în comisiile de evaluare de proiecte culturale şi proiecte cinematografice, alcătuite principial din experţi în domeniile de referinţă, cu cel puţin trei ani vechime, politicul îşi doreşte o intervenţie directă în producţia culturală şi cinematografică. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu aceste mecanisme de finanţare, atragem atenţia că adeseori comisiile de experţi (ale Fondului Cultural Naţional şi ale Fondului Cinematografic) sunt alcătuite din trei persoane, iar ingerinţa unui membru al comisiei fără expertiză, numit prin ordin de ministru, are efecte directe şi imediate asupra independenţei politice a selecţiei", se arată în petiţie.

Conform sursei citate, independenţa artiştilor, garantarea liberei lor exprimări în diversele forme de artă şi accesul nerestricţionat pe criterii politice la fondurile culturale sunt condiţii minime pentru dezvoltarea culturii într-un stat democratic şi european, în care această cultură are statutul de serviciu public. În text se precizează că finanţarea culturii pe criterii politice sau partinice „este un fenomen care ţine de sistemele totalitare, unde cultura este doar un instrument de propagandă şi de control al gândirii, exprimării şi creativităţii”.

Semnatarii petiţiei îşi exprimă îngrijorarea cu privire la prevederile ordonanţei de urgenţă 76/2018, „care par să confirme o tentativă de control politic a finanţării culturale” şi solicită Parlamentului „să dezbată de urgenţă, în sesiunea din toamnă, OUG 76/2018, pentru a opri ingerinţele politice a căror suspiciune o ridică actul normativ”. De asemenea, semnatarii petiţiei solicită comisiilor de cultură din Parlament să iniţieze un dialog cu ministrul George Ivaşcu şi cu reprezentanţii sectorului cultural despre politica actuală a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (autorul acestei ordonanţe) şi ce anume justifică măsurile pe care MCIN le ia în ultima vreme.

La Constanţa, cerem Direcţie de Cultură cu oameni de cultură

Despre Constanţa, ce să mai spunem? Funcţionăraşii cu intelect până la genunchiul broaştei care acceptă dosare incomplete şi greşit întocmite pentru că urmăresc agende personale, contracte care se semnează în ultima clipă sau deloc, comisii în care sunt vârâţi nişte cetăţeni de care n-a auzit nimeni, doar pentru că, probabil, servesc intereselor celor cu agende sau pot fi condiţionaţi, documente care se pierd, raportări întârziate cu lunile doar pentru că unii vor să-şi arate muşchii, cam acesta este tabloul cumplit al nefastei soarte cu care trebuie să se lupte Cultura la Constanţa. Pentru că fiecare eveniment cultural realizat este o luptă cu birocraţia, cu reaua voinţă, cu prostia şi cu nesimţirea.

Îi cerem primarului Constanţei, Decebal Făgădău, să ia cunoştinţă de toate aceste aspecte şi, de asemenea, să ia măsuri drastice! Să protejeze oamenii de cultură ai vechiului Tomis şi să nu-şi bată joc de ei, oricum i-ar chema şi orice culoare a interesului le-ar purta (nu politică, căci în cultură nu se face politică)! Să înfiinţeze Direcţia de Cultură şi să angajeze oameni de cultură, nu foste casieriţe şi alte specii ciudate care nu au nicio treabă cu acest sensibil domeniu, cultura! Căci nu este suficient să fi fost o dată la teatru ca să te dai om de cultură! Avem o obligaţie morală faţă de generaţiile viitoare! Haideţi să nu lăsăm în urmă, ca valori care ne caracterizează timpul în care trăim dezastrul, meltenismul, lipsa de respect pentru trecut (implicit pentru prezent şi viitor), nesimţirea, neprofesionalismul şi parvenitismul!

Este de datoria autorităţii locale şi a şefului acesteia să facă ceva în acest sens! Poate dacă Mazăre a desfiinţat Direcţia de Cultură, ar fi echitabil ca Făgădău, fosta sa mână dreaptă, să o reînfiinţeze! Este justificat şi justificabil istoric şi cultural să facă asta!12
Pagina a fost generata in 0.2097 secunde