„Cultura e pe cale să dispară“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismentul lui Llosa

„Cultura e pe cale să dispară“

Cultură 16 Februarie 2016 / 16:48 2608 accesări
Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa a fost distins, în 2010, cu Premiul Nobel pentru literatură

Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa a fost distins, în 2010, cu Premiul Nobel pentru literatură

„Cultura, în sensul tradiţional al cuvântului, e în prezent pe cale să dispară”, avertizează scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa, laureat în 2010 al Premiului Nobel pentru literatură. Argumentele care susțin această afirmație se regăsesc în cartea „Civilizaţia spectacolului”, de Mario Vargas Llosa, publicată anul acesta la editura Humanitas, în seria de autor dedicată scriitorului peruvian.

„Banalizarea artelor şi a literaturii, triumful presei de scandal şi frivolitatea politicii sunt simptome ale unui rău mult mai mare care chinuie societatea actuală: sacralizarea divertismentului drept valoare supremă şi scop ultim al existenţei noastre. Dacă în trecut cultura era o busolă, o călăuză şi un fel de conştiinţă care ne împiedica să întoarcem spatele realităţii, astăzi, în epoca falşilor idoli şi a postculturii, întâietatea spectacolului şi a superficialităţii a devenit o regulă care face ca orice conştiinţă morală, intelectuală şi politică să adoarmă, orbită şi anihilată dimpreună cu libertatea noastră”, scrie autorul.

Volumul, cu titlul original „La civilización del espectáculo”, reuneşte o serie de eseuri şi articole pe teme culturale semnate de Mario Vargas Llosa. Cartea va fi lansată, joi, 18 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în cadrul unei dezbateri la care vor lua parte: criticul de teatru şi film Marina Constantinescu, antropologul şi scriitorul Teodor Baconschi, precum și scriitorul Marin Malaicu-Hondrari, care a tradus și volumul. Dezbaterea va fi moderată de redactorul Humanitas Anca Ionescu.

Citește și:

Mario Vargas Llosa divorțează

În 2016, românii vor citi mai mult? A scăzut TVA-ul la cărţi!

„Şi eu am trăit în comunism”

„Regia de operă, gânduri şi imagini”

„De vorbă cu Ruxandra Donose”. De la Constanța pe marile scene ale lumii12
Pagina a fost generata in 0.212 secunde