Cum a devenit „Mona Lisa“ celebră graţie unui hoţ?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum a devenit „Mona Lisa“ celebră graţie unui hoţ?

Cultură 05 Septembrie 2016 / 16:00 710 accesări

În 21 august 1911, un fost muncitor al Muzelui Luvru din Paris reuşeşte să fure celebrul tablou al Mona Lisei. Capodopera a fost recuperată de-abia după doi ani, însă până atunci au fost investigaţi numeroşi suspecţi, printre care şi pictorul Pablo Picasso.

Totul a început, conform Descoperă, în seara de duminică, 20 august 1911, când un bărbat necunoscut intră în Salon Carré, acolo unde era adăpostit portretul Mona Lisei, şi se ascunde într-unul din dulapurile de depozitare. Rămâne aici până a doua zi dimineaţa, când, în jurul orei 07.15, reuşeşte să sustragă pictura, să o aducă în casa scărilor de serviciu şi să îndepărteze sticla ce proteja tabloul. Deşi era cât pe ce să fie prins la ieşirea din muzeu, hoţul a reuşit să scape, având la el una dintre cele mai mari capodopere ale lumii.

Deşi pare greu de crezut, personalul muzeului şi-a dat seama că tabloul dispăruse de-abia în după-amiaza zilei de marţi, 22 august, când un artist care dorea să vadă pictura nu a putut să o găsească. În foarte scurt timp, presa din Franţa a preluat vestea furtului şi a declanşat un adevărat haos: „Ce delincvent, ce falsificator, ce colecţionar maniac ar fi putut realiza acest furt?", scria ziarul parizian „L'Illustration“.

În septembrie 1911, poliţia din Paris îl aresta pe poetul Guillaume Apollinaire, învinuindu-l de faptul că a furat celebrul tablou al Mona Lisei. Artistul l-a implicat atunci şi pe prietenul său, pictorul spaniol Pablo Picasso, însă amândoi au scăpat de acuzaţii, deoarece nu au fost găsite probe care să le demonstreze vinovăţia. După mai bine de câteva luni de la producerea furtului, speranţele ca pictura să fie găsită erau din ce în ce mai reduse.

Ceea ce poliţiştii nu ştiau era faptul că tabloul fusese exact în acelaşi loc încă din prima zi în care a fost furat. Hoţul, Vincenzo Peruggia, un imigrant italian în vârstă de 29 de ani, l-a păstrat într-un cufăr de lemn, în apartamentul său. De-abia după doi ani, în decembrie 1913, infractorul a fost prins, după ce familia Peruggia a hotărât să vândă pictura către un comerciant de artă florentin, Alfredo Geri. După ce a fost expus în mai multe locaţii din Italia, tabloul a fost adus la Luvru, în ianuarie 1914. Pentru fapta sa, italianul a primit 1 an şi 15 zile de închisoare, din care a ispăşit numai 7 luni. După ce a luptat în armata italiană, în timpul Primului Război Mondial, Peruggia s-a întors la Paris, unde a murit în anul 1947. În ciuda faptului că numele lui Vincenzo Peruggia a fost dat uitării, furtul pe care el l-a realizat a făcut din Mona Lisa una dintre cele mai cunoscute picturi din lume. Se estimează că, anual, peste 8 milioane de vizitatori vin la Luvru pentru a admira capodopera lui da Vinci.

Taguri articol


12