Cum limităm efectele stresului de Sărbători?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum limităm efectele stresului de Sărbători?

Sănătate 21 Decembrie 2016 / 16:48 590 accesări

Perioada Sărbătorilor de Iarnă este, pentru mulți, un adevărat stres; fie din cauza singurătății, fie din cauza timpului insuficient pentru a pregăti totul ca la carte, fie din lipsa banilor. Ca în fiecare an, specialiștii vin în ajutor și oferă o serie de sfaturi. Astfel, nutriționiștii consultați de sporteluxe.com, citați de Agerpres, oferă soluții salvatoare. În primul rând, ei ne sfătuiesc să ne facem planuri în avans. Când ne trezim dimineața ar trebui să avem o idee destul de bună privind mesele pe care le vom lua în timpul zilei, susțin specialiștii. Nu spune nimeni că trebuie să știm exact ce și unde vom mânca, ci să avem o idee flexibilă despre ceea ce vom face în timpul zilei. Nutriționiștii susțin că nu este bine să sărim peste mese dacă nu este necesar, avertizând că acest lucru ar putea să crească nivelul zahărului din sânge și să favorizeze apariția toanelor. Vom avea dimineața o sesiune de exerciții fizice? Este musai ca după aceea să avem un mic dejun plin de proteine. Știm că vom merge la o petrecere după serviciu? Trebuie să servim înainte un prânz târziu sau măcar o gustare, pentru a fi siguri că nu vom da iama la platourile cu brânză și alte aperitive, care ar putea duce și la un consum în exces de vin. Un alt sfat este să mărim doza de vitamina D. Se știe că ea joacă un rol foarte important în reglarea dispoziției generale și poate chiar să contribuie la combaterea depresiei și a anxietății. O luăm fie din expunerea la soare cel puțin 15 minute, fie prin suplimentarea dietei cu alimente care conțin vitamina D. Peștele gras, gălbenușurile de ou, untul limpezit (specific bucătăriei indiene) și brânza sunt toate surse bune de vitamina D. La fel de important este să renunțăm la cafea în favoarea adaptogenilor. Astfel, dacă ne simțim obosiți din punct de vedere emoțional, sfatul nutriționiștilor este să renunțăm la cafeaua de dimineață și să recurgem la plante adaptogene. Sistemul suprarenal este responsabil pentru gestionarea nivelului de stres din organism și sunt multe situații care cresc concentrația de hormoni ai stresului. Dintre acestea, sporteluxe.com amintește stresul emoțional (provocat de o despărțire sau un mediu de lucru dificil), stresul fizic (un program de sport fără suficientă odihnă), alegerea nefericită a unor alimente care forțează organismul să lucreze mai mult pentru digestie și care nu conțin suficienți nutrienți și anxietatea (atunci când ne simțim la limită). În timp, nivelurile constant ridicate de stres forțează glandele suprarenale să lucreze în exces și acestea încetează să-și facă treaba. Asta înseamnă că ne vine mai greu să ne revenim din stres exact în perioada din an în care ne-am dori cel mai mult să simțim buna dispoziție. Consumul unei băuturi cu cofeină zilnic nu va ajuta glandele suprarenale epuizate, dar adaptogenii pot ajuta corpul să-și reducă nivelul de stres. Printre alternativele la cafea furnizate sunt ceaiul japonez Matcha, ceaiul de Kombucha, băuturile cu acid fulvic sau cafeaua cu ciuperci. Un alt sfat este ca, dacă putem, să evităm alcoolul. Acesta provoacă o inflamare - pe care ar trebui să încercăm să o diminuăm dacă ne simțim stresați sau anxioși - și cu cât bem mai mult, cu atât este mai probabil să facem alegeri alimentare pe care le vom regreta dimineața, mai scrie Agerpres. Alcoolul este de asemenea un factor care amplifică depresia, așa că dacă ne simțim deprimați sau copleșiți este puțin probabil să ne facă să se simțim mai bine. Dacă însă nu putem evita consumul de băuturi alcoolice la petreceri sau alte evenimente festive, specialiștii susțin că este bine să ne limităm la ceva simplu și ușor. Potrivit acestora, votca, tequila și ginul este mai puțin probabil să provoace o inflamare decât whisky-ul sau scotch-ul. Important este să creștem aportul de grăsimi sănătoase. Acizii grași Omega 3 sunt necesari pentru funcționarea optimă a creierului și faptul că nu avem parte de o cantitate suficientă din aceste grăsimi sănătoase poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre mintale și duce la schimbări de dispoziție bruște și depresie. Pentru a combate acest lucru nutriționiștii recomandă creșterea aportului zilnic de grăsimi sănătoase, încercând să servim cel puțin trei porții de nuci, pește (somon, macrou, hering, sardine sau păstrăv), alge sau avocado. Și un ultim sfat important este să ne folosim intuiția atunci când mâncăm. Mare parte din psihologia consumului alimentar excesiv sau a cedării în fața poftelor de alimente din categoria "junk food" poate fi legată de mâncatul emoțional. Se poate spune cu sinceritate că nimeni nu este imun la mâncatul emoțional - căutăm în mâncare confort, satisfacție, căldură sau vedem în ea chiar o modalitate de a ne petrece timpul. În acest context, recomandarea este să încercăm să fim conștienți când și de ce simțim nevoia să consumăm anumite alimente.



12