Cum ne îmbolnăvește grav tehnologia? 13 sfaturi utile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„SOS poluarea electromagnetică!“

Cum ne îmbolnăvește grav tehnologia? 13 sfaturi utile!

Sănătate 02 Decembrie 2015 / 13:45 2020 accesări

Cum, în ultima perioadă, cercetătorii au observat o creștere continuă a multor tipuri de cancer - și problema este că independent de cancerele apărute din cauza tutunului, de exemplu -, specialiști ai Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) România lansează Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „SOS poluarea electromagnetică!”. Ea se adresează atât utilizatorilor de gadgeturi, cât și neutilizatorilor, căci nimeni nu se mai poate sustrage astăzi omniprezenței undelor electromagnetice artificiale, potrivit unui comunicat al APC. Specialiștii explică faptul că, în ciuda rezultatelor contradictorii ale unor studii, metodele de diagnostic alelectrohipersensibilității (EHS) dovedesc astăzi, fără dubiu, rolul perturbator în numeroase patologii. De asemenea, incertitudinea menţinută la nivel ştiinţific face ca normele sanitare de emisie a antenelor GSM / UMTS / LTE să fie de o sută de ori mai permisibile într-un stat față de altul. În plus, explică APC, în ultimul deceniu au intrat în ecuaţie și tehnologiile de conexiune a datelor fără fir: Wi-Fi, Bluetooth etc. ”Din punctul de vedere al APC România, odată ce există dovezi științifice despre aceste efecte negative asupra sănătății ca urmare a utilizării/consumării unui produs, se cuvine aplicarea principiului de precauţie. Aşa cum la o cantină şcolară se va retrage imediat un produs dacă provoacă o anumită afecţiune câtorva elevi, și în cazul poluării electromagnetice ar trebui informaţi consumatorii că utilizarea prelungită, și în anumite condiţii specifice, le poate afecta sănătatea”, precizează APC, în documentul citat.

PERSOANE EXPUSE Din păcate, la ora actuală, câmpurile electromagnetice artificiale au invadat ambientul zonelor locuite și sunt în continuă amplificare. România nu are un cadru legal bine definit precum alte ţări europene, care să reglementeze cel puțin amplasarea antenelor și utilizarea Wi-Fi în spitale și școli. Consecinţele pe termen lung ale acestei neglijențe ar putea fi serioase, atrag atenția specialiștii. Oamenii de ştiinţă avertizează că următoarele categorii de persoane sunt cele mai expuse la efecte negative cauzate de radiațiile emise de telefoanele mobile: copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă, persoanele suferind de maladii imunodepresive, persoanele cu hipersensibilitate la radiaţiile electromagnetice (electrosensibile).

CEA MAI PERFIDĂ FORMĂ DE POLUARE ”Tehnologia bazată pe unde radio generează poluare electromagnetică și este cea mai perfidă formă de poluare cunoscută până în prezent. Aceasta nu poate fi detectată prin intermediul organelor de simț, ci prin metode speciale de determinare a densității de putere și a altor parametri ai câmpului electromagnetic, în același timp fiind și costisitoare”, explică președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Tot el subliniază că ”este adevărat că ofertele celor care folosesc astfel de tehnologii sunt foarte atrăgătoare din punctul de vedere al costurilor, dar economiile realizate astăzi se vor regăsi, peste câțiva ani, în afecțiuni ale sistemului cardiovascular și ale sistemului nervos, pentru a căror ameliorare vor fi cheltuite sume foarte mari”. Așa că, atrage atenția specialistul, ”fiți atenți la oferte, nu le evaluați numai din punctul de vedere al avantajelor financiare, ci încercați să vedeți și dezavantajele“. ”Invențiile științifice din acest domeniu pot avea consecințe nefaste asupra consumatorilor. Nu vă așteptați ca cei care lucrează cu această tehnologie să recunoască nocivitatea undelor radio, întotdeauna vor nega acest lucru și vor utiliza toate mijloacele posibile pentru a ascunde adevărul”, precizează președintele APC, citat într-un comunicat.

LIMITAREA DURATEI FIECĂRUI APEL! Bazându-se pe frecvenţa şi pe durata apelurilor ce produc aceste probleme de sănătate, cercetătorii recomandă limitarea duratei fiecărui apel la 4 minute, limitarea numărului apelurilor la 6 pe zi şi nedepăşirea duratei de 22 de minute de expunere zilnică la radiaţiile emise de telefonul mobil.

13 sfaturi utile oferite de APC România

1. Nu permiteţi copiilor mai mici de 12 ani să folosească un telefon mobil, în afară de cazurile de urgenţă. Organele în dezvoltare sunt cele mai sensibile la influenţe negative în urma expunerii la câmpurile electromagnetice.

2. Limitaţi folosirea telefonului mobil la apelurile cele mai importante şi limitaţi durata convorbirilor. Efectele biologice sunt direct legate de durata

expunerii; rezultatele cercetărilor au arătat că şi numai o convorbire de două minute modifică activitatea electrică naturală a creierului timp de până la o oră după acea convorbire. Comunicaţi mai degrabă prin SMS decât prin telefon.

3. În timpul convorbirii, menţineţi telefonul la o distanţă cât mai mare de corp. Schimbaţi în mod regulat partea capului de care sprijiniţi telefonul sau, şi mai bine, comutaţi pe speaker, care permite utilizatorului să ţină telefonul la distanţă de cap (amplitudinea câmpului scade de 4 ori la o distanţă de 10 cm şi de 50 de ori la o distanţă de 1 m).

4. Nu ţineţi telefonul mobil în buzunar în apropierea vreunui organ vital (de exemplu, inima) sau la centura pantalonilor. Ţesuturile corpului din partea inferioară prezintă o bună conductivitate a radiaţiei şi o absorb mai repede decât o absoarbe creierul. Rezultatele unor studii arată că bărbaţii care îşi ţin telefoanele mobile în apropierea organelor genitale sunt supuşi riscului unei scăderi a numărului de spermatozoizi cu până la 30%.

5. Atunci când apelaţi, aşteptaţi ca interlocutorul dumneavoastră să răspundă şi abia apoi puneţi telefonul la ureche. Intensitatea radiaţiilor este

cea mai ridicată în momentul apelării, când telefonul încearcă să contacteze staţia de bază.

6. Nu efectuaţi un apel atunci când semnalul este slab, de exemplu în cazul deplasărilor rapide, precum cele cu maşina sau cu trenul, deoarece expunerea la radiaţii se măreşte în mod corespunzător, telefonul având nevoie de o putere mai mare pentru a realiza conexiunea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru zonele cu acoperire mai redusă (precum staţiile de metrou, unele regiuni rurale etc.).

7. Evitaţi să telefonaţi de pe mobil în locurile în care se găsesc produse inflamabile, precum benzina, alcoolul, eterul etc. (staţii de benzină, spitale). În prezenţa unor astfel de substanţe, un telefon mobil poate chiar declanşa un incendiu.

8. Nu folosiţi telefoanele mobile în spaţii închise ai căror pereţi conţin metal, precum autovehiculele şi lifturile. Acestea se comportă ca o cuşcă Faraday, care captează radiaţia şi o reflectă înapoi către ocupanţii acestora.

9. Depărtaţi-vă la o distanţă de mai mult de 1 m de o persoană ce vorbeşte la telefonul mobil şi evitaţi să folosiţi telefonul mobil în locuri precum metrou, tren sau autobuz, unde îi supuneţi pe cei din jurul dumneavoastră la o expunere pasivă la radiaţiile emise de telefonul mobil.

10. În timpul nopţii, ţineţi telefonul mobil închis (caz în care nu mai emite radiaţii electromagnetice) sau măcar la distanţă de doi metri de corp.

11. Deşi unii cercetători recomandă folosirea kitului hands-free, alţii sunt de părere că acesta, dimpotrivă, amplifică radiaţia emisă de telefonul mobil, direcţionând mai multă radiaţie electromagnetică direct în ureche şi spre cap (cu peste 300% faţă de cazul când telefonul este folosit fără căşti).

12. Folosiţi un dispozitiv de protecţie împotriva radiaţiilor electromagnetice validat ştiinţific.

13. Nu cumpăraţi un telefon mobil cu o rată specifică de absorbţie (SAR) mare. Multe dintre telefoanele mobile conţin în manualul lor de folosire indicaţia nivelului SAR. Aceasta reprezintă o modalitate de a măsura cantitatea de energie RF (de radiofrecvenţă) care este absorbită în corp. Evident, SAR trebuie să fie cât mai mică.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1588 secunde