Cum ne protejăm de caniculă? Vezi ce recomandă medicii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum ne protejăm de caniculă? Vezi ce recomandă medicii!

Sănătate 17 Iunie 2016 / 18:12 1017 accesări

Ţinând cont de temperaturile ridicate din aceste zile, medicii recomandă căteva reguli de respectat pe timpul zilei. „În vreme de caniculă trebuie să consumăm cel puțin doi litri de apă, mai puțină cafea sau sucuri dulci, iar dacă mergem în oraș, trebuie să ne oprim câte 10 minute o dată pe oră într-o incintă răcoroasă”, a recomandat Alis Grasu managerul general al Serviciului de ambulanță București - Ilfov. Motivul? Trebuie să avem mare grijă să-i dăm organismului câteva minute de răgaz la fiecare oră, efortul de adaptare fiind foarte mare la asemenea temperaturi. „Trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne hidratăm, să nu petrecem vreme îndelungată în soare, să nu facem sport în soare. Dacă activitățile pe care le avem de desfășurat durează câteva ore, atunci la fiecare oră, 10 minute vom intra într-o incintă răcoroasă, ventilată, ne vom hidrata corespunzător după care ne continuăm drumul. Trebuie evitată expunerea voluntară la soare, adică plaja, mai ales în intervalul 11:00 - 18:00”, a spus Alis Grasu.

De asemenea, în zile de caniculă trebuie să bem peste doi litri de apă, 2,5 litri - 3 litri, divizați corespunzător pe tot parcursul zilei, a mai explicat șefa serviciului de ambulanță al Capitalei. În ceea ce privește alimentația, ea recomandă un regim hidro, lacto-zaharat, sărac în proteine, bogat în fructe și legume proaspete, cu un conținut ridicat de apă. Însă, trebuie evitate băuturile excesiv de dulci, cele cu conținut ridicat de cofeină și băuturile alcoolice. „Aceste categorii de băuturi cresc eliminarea apei din organism prin creșterea diurezei și accentuează deshidratarea. Dacă apare acea senzație de rău, trebuie să ne ducem într-o incintă ventilată (supermarket, farmacie, stație de metrou, un mall) unde să stăm puțin la răcoare, să ne hidratăm corespunzător și dacă tot nu dispare senzația de rău și, din contră, ni se amplifică atunci trebuie să sunăm la 112 pentru a primi ajutor medical”, a atras atenția Alis Grasu.

De asemenea, persoanele care au tegumentul sensibil la radiațiile solare sau care nu s-au expus anul acesta deloc la soare, ar trebui să folosească creme cu factor de protecție mare, în jur de 50. „Nu în ultimul rând, îmbrăcămintea trebuie să fie vaporoasă, de culoare deschisă, care să nu fie strâmte pe corp, ochelari de soare, pălărie sau umbrelă. Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să-și ia medicamentația la timp, să stea în incinte răcoroase și ventilate și să respecte indicațiile medicilor”, a mai spus Alis Grasu.

Taguri articol


12