Cum pierde agricultura zeci de milioane de euro anual

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asigurările agricole pot fi subvenţionate de UE, însă fermierii nu le folosesc

Cum pierde agricultura zeci de milioane de euro anual

Social 17 Aprilie 2016 / 16:19 647 accesări

România pierde anual 30 de milioane de euro din subvenția primei de asigurare, în condițiile în care, prin Politica Agricolă Comună (PAC) 2014 - 2020, s-au alocat României, pentru Pilonul II Dezvoltare rurală, 200 de milioane de euro, potrivit responsabilului cu secțiunea de asigurări agricole în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), director general Groupama Asigurări, Francois Coste, însă banii nu au putut fi folosiți. La rândul său, Lucian Marin, consultant asigurări agricole în cadrul UNSAR, a explicat că 82% din subvenția europeană și națională este orientată către subvenționarea primelor de asigurare. Pilonul II oferea trei instrumente: articolul 37 - subvenția primei de asigurare pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor, articolul 38 - înființarea fondurilor mutuale și articolul 39 - instrument de stabilizare a veniturilor. ”România a ales, deși putea să aleagă toate opțiunile, să facă doar acel fond, adică al doilea instrument (...). Deoarece nu s-a creat încă niciun fond de genul acela, banii aceia s-au tot pierdut. Și în 2014, și în 2015 s-au pierdut”, a spus Marin.

ÎN FRANȚA, 65% DIN PRIMA DE ASIGURARE ESTE SUBVENȚIONATĂ În plus, fermierul român nu poate fi competitiv pe alte piețe cu fermierul francez, cu cel italian sau croat, pentru că ceilalți beneficiază de subvenție la prima de asigurare, aceasta ajungând, în cazul Franței, la 65%. În acest context, asigurătorii intenționează să propună Guvernului subvenționarea cu până la 65% a primei asigurărilor agricole prin fondurile europene. Din cei 200 de milioane de lei alocați României, 75% provin de la UE, iar 25% reprezintă cofinanțarea statului român. Astfel, efortul ar fi de 16 milioane de lei pentru statul român la subvenționarea primelor de asigurare cu maximum 65% la o piață de 100 de milioane de lei, estimarea de prime pentru 2014. ”Considerăm că UNSAR ar trebui să convingă statul român să-și revizuiască un pic opțiunea și să găsească o variantă de a adopta și articolul 37. Se pare că este posibil și acesta este scopul pe care și l-a propus grupul de lucru al UNSAR, în ideea de a fi mai aproape de fermier, să putem să-l ajutăm cu cheltuielile lui zilnice”, a spus Marin. Guvernul va trebui să renegocieze la nivel european schimbarea alocării. Cei doi specialiști au mai precizat că subvenționarea primei de asigurare va ajuta fermierul să devină competitiv pe piață, să se asigure riscul de secetă, dar ar putea ajuta și accesul la finanțare al agricultorului.

În opinia lui Lucian Marin, dacă se va aproba introducerea articolului 37, respectiv subvenționarea primei de asigurare, noua legislație va putea fi aplicată cel mai devreme în toamna anului viitor. Din datele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reiese că la ora actuală sunt asigurate în România aproximativ 3 milioane de hectare de culturi agricole, deși sunt cultivate în jur de 9 - 10 milioane de hectare, dintr-un potențial cultivabil de 12 - 13 milioane de hectare.



12