Cum poate fi combătut alcoolismul? Specialiștii ne dau sfaturi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Metode moderne de tratat

Cum poate fi combătut alcoolismul? Specialiștii ne dau sfaturi!

Sănătate 17 Iulie 2017 / 18:38 1437 accesări
România se află în primele cinci ţări din Europa privind consumul de alcool, potrivit statisticilor (sursa foto: elytis-hospital.ro)

România se află în primele cinci ţări din Europa privind consumul de alcool, potrivit statisticilor (sursa foto: elytis-hospital.ro)

Alcoolismul este o boală? Mulți ar fi tentați să spună că nu, catalogându-l a fi doar un simplu viciu. Alții, care trăiesc adevărate drame, spun că e mai mult decât o boală, e cea mai rapidă cale spre autodistrugere. În urmă cu ceva timp, cotidianul nostru scria de povestea cu final fericit a unui constănțean care nu s-a sfiit să ceară ajutor. Salvarea a venit de la asociația Alcoolicii Anonimi din România, o comunitate care a ajutat numeroase persoane să scape de viciul băuturii. Despre aloolici și alcoolism ne vorbesc și cei de la Asociația Română de Hipnoză, care spun, citând un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe 2016, că România se află în primele cinci ţări din Europa privind consumul de alcool. „Consumul moderat pare să fie bun pentru inimă și sistemul circulator și protejează împotriva diabetului de tip 2 și a calculilor biliari. Excesul de alcool este principala cauză a accidentelor de trafic, dăunează inimii și ficatului, poate dăuna copilului nenăscut dacă este consumat în timpul sarcinii, crește șansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violență sau agresivitate în relații. Fața întunecată a alcoolului nu ar trebui să fie o surpriză. Ingredientul activ din băuturile alcoolice, o moleculă simplă numită etanol, poate afecta organismul în moduri diferite. Influențează direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară și ficatul. Etanolul afectează nivelurile lipidelor (colesterol și trigliceride) și insulina din sânge, precum și inflamația și coagularea. De asemenea, modifică starea de spirit, concentrarea și coordonarea”, afirmă psihologul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Cum se tratează dependența de alcool?

Psihoterapeutul Angela Nuţu spune că, la ora actuală, cea mai cunoscută metodă pentru depășirea abuzului de alcool este dezalcoolizarea, metodă care se realizează într-un cadru controlat, supravegheat. „Dezalcoolizarea este o metodă imperfectă deoarece rezolvă doar efectele dependenţei, dar nu şi cauza care a provocat consumul de alcool. În prezent, hipnoterapia și terapiile alternative de lucru cu subconștientul au demonstrat că sunt foarte utile pentru tratarea dependenței de alcool. Terapiile te ajută să accesezi mintea subconștientă a unui individ și să descoperi cauza principală a dependenței. Înțelegerea motivului pentru care alcoolul a devenit o problemă și tehnicile de învățare, care înlocuiesc comportamentul distructiv, îi pot ajuta deseori pe cei cu dependență de alcool. Folosirea hipnozei pentru a reevalua stilul de viață al unui individ poate duce la crearea unei atitudini diferite față de alcool. Odată ce a fost identificată rădăcina problemei, se poate începe tratarea acesteia”, consideră Angela Nuţu.

Taguri articol


12