Cum protejăm animalele iarna? Și ele sunt supuse stresului termic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Recomandări ale veterinarilor

Cum protejăm animalele iarna? Și ele sunt supuse stresului termic!

Sănătate 06 Ianuarie 2016 / 17:58 5115 accesări

Iarna, când temperaturile scad simțitor, și animalele necesită o îngrijire specială. Astfel, specialiști ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vin cu o serie de recomandări. Crescătorii de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii; să asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.); să asigurare buna funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare. Nu în ultimul rând trebuie verificate toate echipamentele, în principal generatoarele de energie electrică. ”La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă”, potrivit ANSVSA.

Și deţinătorii animalelor de companie primesc sfaturi. Astfel, în cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi un adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi a zăpezii.

Cei care transportă animalele trebuie să respecte o serie de reguli. În primul rând să nu efectueze transporturi de animale în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. Ei sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile, iar înainte de a pleca la drum să verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport şi dacă acestea sunt asigurate pe întreaga durată a transportului. Nu în ultimul rând trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie. La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maxima de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică, informează veterinarii.

CELE MAI SENSIBILE ANIMALE ”Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor. Precizăm că, porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute, iar bovinele sunt rezistente la temperaturi scăzute cu condiţia ca, în mijlocul de transport să nu existe curenţi de aer rece. Ovinele şi caprinele tunse recent nu trebuie expuse la temperaturi scăzute, în vreme ce ecvinele pot fi transportate şi în situaţia în care temperatura ambientală coboară sub -20° C cu condiţia ca, mijloacele de transport să fie dotate cu un mecanism de reglare a temperaturii.

STRES TERMIC Datorită condiţiilor meteorologice există riscul apariţiei stresului termic prin frig, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi totodată identificarea simptomelor acestuia. Simptomele stresului de frig sunt: frisoane, horipilaţie (se ridică părul/blana), îngrămădire (pentru a conserva căldura), letargie şi somnolenţă şi colaps, potrivit ANSVSA.

Taguri articol


12