Cum se aprinde Sfânta Lumină de Paşti la mormântul Mântuitorului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Detalii despre ritualul misterios care fascinează întreaga lume creştină Cum se aprinde Sfânta Lumină de Paşti la mormântul Mântuitorului
Religie 27 Aprilie 2019 / 20:04 1096 accesări 4 comentarii

Una dintre cele mai mari minuni sărbătorite de creştinii ortodocşi, de aproape două milenii, este modul în care se aprinde Sfânta Lumină de Paşte, în mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, în Sâmbăta Mare, la prânz, urmată de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

SFÂNTA LUMINĂ DE PAŞTE NU ARDE ÎN PRIMELE 33 DE MINUTE DUPĂ CE A FOST APRINSĂ

Şi în acest an. pelerinii s-au grăbit să testeze Sfânta Lumină de Paști,care nu arde. Sunt imagini cu femei şi bărbaţi care îşi trec palmele, braţele sau chiar faţa prin Focul Sfânt. Se spune că nu poţi să te arzi în primele 33 de minute după ce Lumina Sfântă a pogorât în Sfântul Mormânt. Cu toate acestea, mărturiile independente, începând cu anii 1855 ,arată că această credinţă nu este una pertinentă.

Mii de credincioşi s-au adunat, sâmbătă, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a participa la ceremonia coborârii Luminii Sfinte a Învierii, cu ocazia Paştelui ortodox. Focul Sfânt este un miracol care se întâmplă în fiecare an de Paştele Ortodox în Sâmbăta Mare, între orele 12:30 – 14:30. Lumina este apoi transportată de la Ierusalim, cu avionul, în mai multe state, inclusiv în România.

CUM SE APRINDE, DE FAPT, SFÂNTA LUMINĂ DE PAŞTI

„Sfânta Lumină” de Paști se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, spunându-se că focul se coboară din cer şi aprinde lumânările. Este considerat cel mai vechi miracol din lumea creştină, prima dată fiind documentat în anul 1106. Ceremonia este transmisă în direct în multe ţări creştine.

Ceremonia, simbol al eternităţii, păcii şi Învierii lui Hristos, este unul dintre momentele esenţiale ale tradiţiei liturgice ortodoxe.

Sfânta Lumină se aprinde în fiecare an la Ierusalim, în mormântul lui Iisus, mărturisind locul Învierii Mântuitorului.

În toată săptămâna Sfintelor Pătimiri, la Ierusalim, la fel ca în toată Biserica Ortodoxă, se fac rugăciuni după rânduială, mii de pelerini participând la numeroasele procesiuni sfinte.

Una dintre cele mai importante este cea din Joia Mare, când s-a făcut spălarea picioarelor - în amintirea lui Iisus, care a spălat picioarele ucenicilor săi după Cina cea de Taină - pe Muntele Sionului, în Foişorul cel de Sus, acesta fiind astăzi loc de pelerinaj.

Vineri seară a avut loc slujba Prohodului, în cadrul căreia credincioşii ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori, alături de clerul ortodox, în fruntea căruia se află patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea.

Sâmbătă dimineaţă, după slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt şi din toată biserica se sting, se aşază vată curată pe piatra de deasupra Sfântului Mormânt, apoi se pecetluieşte uşa mormântului în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat.

Din acest moment, poliţiştii israelieni păzesc Sfântul Mormânt cu stricteţe, pentru ca nimeni să nu se mai poată apropia de uşa închisă. În biserica devenită neîncăpătoare, se adună mii de oameni, din toate colţurile lumii, pentru a vedea minunea.

Sâmbătă, la slujba vecerniei, patriarhul Ierusalimului, împreună cu episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini, pornesc în procesiune de la Patriarhia Ierusalimului către Biserica Sfântului Mormânt. La ora 14.00, patriarhul Ierusalimului cu tot clerul ortodox ies din altar, precedaţi de 12 steaguri cu însemnări din viaţa Mântuitorului, şi ocolesc Sfântul Mormânt de trei ori, în cântări şi în sunetele clopotelor care se aud în tot oraşul.

Patriarhul, îmbrăcat numai în stihar, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă, intră în paraclisul Sfântului Mormânt, în timp ce un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă la uşă.

La mormânt, patriarhul îngenunchează stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică. Totul se petrece în tăcere, toată suflarea aşteptând emoţionată Sfânta Lumină. Numai arabii creştini aleargă prin biserică, bătând din palme, şi, cu voci puternice, roagă pe Dumnezeu în limba lor să vină lumina.

Unii pelerini spun că, aşteptând să vină lumina, deodată simţi o adiere lină pe deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Apoi, adierea dispare şi pe piatră încep să apară stropi de lumină albă-albăstruie, iar patriarhul Ierusalimului "adună lumina cu mâinile şi o aşează în vasul de aur". Luând două buchete de lumânari, patriarhul le aprinde, din vas, şi strigă: "Veniţi de primiţi Lumina!".

Apoi, dintr-o dată, toate clopotele sună, patriarhul este ridicat pe mâini de credincioşi şi purtat prin toată biserica, până la altar, împărţind Sfânta Lumină mulţimii. Diaconul duce vasul cu lumina în altar, aceasta fiind păstrată până la următorul Paşte. Patriarhul ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, împreună cu credincioşii şi cu un sobor de ierarhi şi preoţi înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, în timp ce se cântă "Lumină lină".

Biserica Sfântului Mormânt primeşte în această zi pro­cesiuni ortodoxe, romano-ca­to­lice, copte, armeneşti, ale etio­p­i­enilor şi altele.

Mărturiile veacurilor trecute despre venirea Luminii sunt tulburătoare. De exemplu, Sfântul Narcis, episcop al Ierusalimului la sfârşitul secolului al II-lea, într-o noapte de Sfintele Paşti, după ce s-a terminat uleiul din candelele Sfântului Mor­mânt, l-a înlocuit cu apă şi, to­tuşi, spre uimirea mulţimilor, ele au ars în continuare. Mai târ­ziu, în secolul al X-lea, un jurist arab, Ahmed ibn al-Kassa, face una din primele referiri la proprietăţile mira­culoase ale Sfintei Lumini: "Deşi e aprinsă, lumânarea nu te arde". Apoi, în anul 1187, însuşi sultanul Salah al-Din vine la Sfântul Mormânt în Sâmbăta Mare pentru a vedea minunea. El va stinge can­delele cu mâna sa, dar acestea se aprind din nou. Ştirea este menţionată în Itinerarium Peregrinorum et Gesta Regis Ricardi.

Ioan VI Canta­cu­zi­no scria în 1360: "În ceasul în care creştinii sunt adunaţi acolo, cântând imnul Învierii lui Hristos, o Lumină din Cer se pogoară şi aprinde cele trei candele aflate la Mormântul lui Hristos". Iar, în anul 1580, în timpul ocupaţiei oto­ma­ne a Ie­ru­sa­limului, armenii bo­gaţi din Ierusalim au plătit sultanului ca să oficieze slujba în locul Patriarhului grec Sofronie al IV-lea. Acesta a fost silit să rămână cu credincioşii în afa­ra Bisericii Învierii. În timp ce se rugau, săvârşind rânduiala obiş­nu­ită a slujbei, Sfânta Lumină a despicat o coloană de marmură de la intrare, exis­tentă şi în prezent, şi din acea cră­pătură toţi au aprins lu­mâ­nările. Tounom, un muezin musulman, a văzut mi­nu­nea şi s-a convertit la ortodo­xie. A fost ucis pe loc de ceilalţi musulmani, fiind pomenit în calendarul ortodox ca sfânt mucenic.

Loading...

4 comentarii

Doru 20:23:10 / 27 Aprilie 2019
Aiurea !

Lumina are o singura sursa : alta lumina ! Ideea ca ,,lumina sfanta'' vine de undeva anume este o mare prostie ! Lumina vine doar de la Soare ! De la Dumnezeu vine doar prostia , doar ignoranta ! Asta pentru ca preotii si calugarii paraziti isi inchipuie ca de la ei ar veni ceva , in afara de prostie si ignoranta ... Ce panarame !

John 11:36:10 / 28 Aprilie 2019
Pt. Doru

Dacă prostia ar durea mulți ca tine ar urla de ne-ar surzi,apropo se vede că nu ai înțeles nimi din articol nu vine nimic de preoți totul vine de la Dumnezeu.Dacă ești ateu foarte bine este obțiunea ta ș probabil o respectă toți cei din jurul tău cum o fac și eu,dar prostia nu poate fi acceptată mai ales când vrei să o faci și publică!

Dan 12:00:07 / 28 Aprilie 2019
Pentru Doru

Din cauza unor specimene ca tine a ajuns aceasta Planeta si implicit viata de pe ea in pragul distrugerii totale si extinctiei. Asa-zisa "stiinta" pe care o sustii cu atata ardoare nu este decat o unealta a distrugerii daca nu este dublata si de un spirit inalt si ales pe care se pare ca nu il ai, atat tu, cat si multi altii de pe aceste meleaguri si din lumea mare. Dar, din pacate, in ziua de azi asa ceva este o floare rara...

Cap e, minte nu i 13:32:05 / 10 Mai 2019
Pușcăria minții

Prostalăi cu cruci, o ho ho ! Fii ai fecioarei veșnice, da, cu născătoare născută, ai tatălui din duhuri ...! Realitea sexuată a credincioșeniei unor pomohacieni cu iubiri întru ”frați” ce se tot inmulțesc prin mânăstiri, pe trotuare ca la Constanța, pe la Cazinou bălmăjit de aghiazme, staul de vite de pripas a IPS-ului coclit ! În media, Prostalăii învăță ce e moartea - și aia inchipuită, că viața, realitatea trec pe lingă ei ! Nu degeaba din când in când infundă pușcăriile istoriei

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1673 secunde