Cum se calculează mai nou impozitele pe clădiri?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Modificările aduse de noul Cod Fiscal

Cum se calculează mai nou impozitele pe clădiri?

Administrație 05 Ianuarie 2016 / 18:08 2975 accesări
Pentru a ști exact valoarea impozitelor pe care trebuie să le plătiți pentru clădiri, puteți utiliza calculatorul de taxe disponibil la adresa http://www.spit-ct.ro/calculator-taxe-locale

Pentru a ști exact valoarea impozitelor pe care trebuie să le plătiți pentru clădiri, puteți utiliza calculatorul de taxe disponibil la adresa http://www.spit-ct.ro/calculator-taxe-locale

Noul Cod Fiscal, care a intrat în vigoare în prima zi a acestui an, a adus cu sine o serie de modificări în ceea ce privește valoarea taxelor și impozitelor locale, dar și modalitatea de calcul. În mod inevitabil, și obligațiile fiscale datorate bugetului local au suferit modificări, ce au generat mai multe nelămuiri în rândul constănțenilor. Asta cu atât mai mult cu cât, în ultima vreme, s-a tot speculat faptul că se măresc impozitele. Pentru a lămuri situația, reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT) au adus o serie de clarificări și exemple cu privire la modalitatea de calcul a impozitelor pentru clădiri în funcție de destinația acestora, conform prevederilor noului Cod Fiscal.

PENTRU LOCUINȚE Pentru clădirile rezidențiale, adică cele utilizate drept locuință, cuantumul impozitului se stabilește înmulțind valoarea de impunere cu cota de impozitare de 0,08%. În acest caz, valoarea de impunere se determină prin înmulțirea suprafeței desfășurate a clădirii cu valoarea impozabilă (conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 312/2015 disponibilă la adresa http://www.spit-ct.ro/hotarari-ale-consiliului-local), care se ajustează în funcție de zona în care este amplasată clădirea și de vechimea construcției. De exemplu, pentru un apartament de 2 camere cu suprafața desfășurată de 70 mp, construit în 1980 și situat în centrul orașului (zona A), valoarea de impunere se calculează în felul următor: 70 mp x 2,4 (coeficient de corecție pentru zonă) x 1.200 lei/mp (valoare impozabilă) x 0,9 (ajustare de 10% în funcție de vechimea construcției). Valoarea rezultată de 181.440 de lei se înmulțește cu cota de 0,08%, rezultând un impozit de 145 de lei.

PENTRU CLĂDIRILE NEREZIDENȚIALE În cazul clădirilor nerezidențiale (utilizate în alte scopuri decât cel de locuință), impozitul se stabilește aplicând cota de 1,5% asupra valorii clădirii. Concret, pentru un apartament cu suprafață utilă de 50 mp, a cărui valoare rezultată dintr-un raport de evaluare este de 160.000 lei, impozitul se calculează înmulțind valoarea imobilului cu 1,5 și rezultă 2.400 de lei. Pentru clădirile cu destinație mixtă, adică utilizate atât ca locuințe, cât și în alte scopuri, impozitul se calculează diferit. Mai exact, în acest caz se însumează impozitul calculat pentru suprafața utilizată ca locuință cu impozitul aferent ariei utilizate în scop nerezidențial. În cazul ariei folosite ca locuință, impozitul se stabilește după formula utilizată în cazul clădirilor rezidențiale. Pentru determinarea impozitului aferent zonei nerezidențiale, trebuie determinată cota procentuală din clădire care corespunde ariei folosite în acest scop. Prin înmulţirea valorii clădirii cu cota procentuală se determină cuantumul suprafaței folosite în scop nerezidențial. Această sumă se înmulțește cu cota de 1,5, pentru a determina impozitul. Suma rezultată se adună cu impozitul aferent ariei folosite ca locuință, iar totalul reprezintă impozitul final. Calculele și formulele prezentate sunt orientative. Pentru a ști exact cât aveți de plătit pentru impozitul pe clădire puteți utiliza calculatorul de taxe și impozite disponibil la adresa: http://www.spit-ct.ro/calculator-taxe-locale.

Citește și:

Ai întârzieri la plata taxelor? Primăria te iartă parțial de penalități...

Pe ce se vor cheltui banii constănțenilor?

Taxa de habitat va fi de 3 lei pentru toți constănțenii



12