Cum se sărbătorește la Constanța Ziua Jandarmeriei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
3 aprilie 2019, 169 de ani de la înființarea acestei arme

Cum se sărbătorește la Constanța Ziua Jandarmeriei Române

Eveniment 03 Aprilie 2019 / 01:47 796 accesări

Pe 3 aprilie, se împlinesc 169 de ani de când a luat naștere Jandarmeria Română. Înfiinţată prin ofis domnesc în 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română a devenit o instituţie care şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. Aniversarea celor 169 de ani coincide şi cu împlinirea a 125 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa. Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” au planificat o serie de activităţi.

În acest an, la 3 aprilie, se împlinesc 169 de ani de când a luat naștere Jandarmeria Română. Înfiinţată prin ofis domnesc în 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română a devenit o instituţie care şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. Aniversarea celor 169 de ani coincide şi cu împlinirea a 125 ani (1 aprilie 1894) de la înfiinţarea primei structuri a Jandarmeriei la Constanţa.

EXPOZIȚII DE TEHNICĂ MILITARĂ ORGANIZATE DE IJJ CONSTANȚA

Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a planificat o serie de activităţi. Startul manifestărilor a fost dat încă de săptămâna trecută, când a fost sărbătorită Ziua Veteranilor Unităţii, au avut loc competiții sportive și au fost organizate activităţi umanitare. Manifestările au continuat la începutul acestei săptămâni cuo serie de concursuri de tir, dedicate atât jurnaliștilor cât și cadrelor unității. Evenimentele culminează cu o inedită expoziție de tehnică militară. Aceasta are loc în data de 3 aprilie, între orele 10.30 și 14.00, în parcul Teatrului Oleg Danovski, vor fi organizate ateliere și standuri de prezentare instituţională unde vor fi expuse autospeciale şi tehnica din dotare, dar şi câini de serviciu. Totodată, va fi prezentată oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ ale MAI (Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani), pentru arma Jandarmi. Tot miercuri, 3 aprilie, în prezenţa întregului personal, la sediul IJJ Constanţa se va arbora Drapelul României, în acordurile Imnului Naţional. Ceremonialul va continua cu citirea mesajelor conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române privind „Ziua Jandarmeriei Române“. După aceast moment, se va da citire ordinului privind avansarea în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, a jandarmilor care au obţinut rezultate meritorii în activitatea desfăşurată, iar preotul militar Oprea Laurenţiu va oficia ceremonialul religios. Ziua de miercuri se va încheia într-un cadru solemn, prin retragerea cu torţe, pe traseul: Poarta 1 (Vraja Mării) - b-dul Elisabeta - str. Remus Opreanu - str. Revoluţiei - Piaţa Ovidiu - str. Mircea cel Bătran – sediul IJJ Constanţa, în intervalul orar 19.00-20.30. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că, în perioada 8-12 aprilie, IJJ Constanța va fi gazda a peste 250 de cadre didactice, părinţi, şi copii preşcolari din cadrul Grădiniţei „Amicii” din municipiul Constanţa, în contextul programului extracurricular „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

CE A PREGĂTIT GRUPAREA DE JANDARMI MOBILĂ „TOMIS”

În paralel cu cei de la IJJ Constanța, și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa a pus la cale o serie de activităţi pentru celebrarea Zilei Jandarmeriei Române. În perioada 28 martie - 14 aprilie se desfășoară concursul sportiv „Cupa Jandarmeriei, 169 de ani“ care angrenează peste 150 de jandarmi ai GJM „Tomis”. Aceșia evoluează pe echipe (detaşament) la tir, tenis şi mini-fotbal. Marți, 2 aprilie, a avut loc „Ziua Porţilor Deschise”, acţiune la care au participat aproximativ 150 de elevi, ce au asistat la exerciţii demonstrative şi o expoziţie cu tehnica jandarmeriei. Miercuri, 3 aprilie, cu începere de la ora 9.00, în prezenţa personalului, la sediul unităţii se arborează Drapelul Naţional, în acordurile Imnului de Stat. Ceremonialul continuă cu citirea mesajelor conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române privind „Ziua Jandarmeriei Române“. După aceast moment, se dă citire ordinului privind avansarea în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, a unui ofițer și șase subofiţeri care au obţinut rezultate meritorii în activitatea desfăşurată. La mulţi ani, tuturor jandarmilor, atât celor din ţară, cât şi celor din teatrele de operaţii!12