Cunoscut primar dobrogean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cunoscut primar dobrogean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Justiție 16 Octombrie 2017 / 16:17 3116 accesări

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

HOGEA CONSTANTIN, primar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BRUDIU MARIA, secretar al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MIHALCA BOGDAN, la data faptei arhitec-șef al municipiului Tulcea, județul Tulcea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, o societate comercială a depus, la Consiliul Local Tulcea -0 Direcția de întreținere și administrare patrimoniu, o cerere prin care solicita un aviz pentru amenajarea unei parcări auto.

Pe baza acestei solicitări, în perioada iunie - august 2014, inculpatul Hogea Constantin, în calitate de primar al municipiului Tulcea, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, a emis în mod ilegal autorizația de construire a parcării, în condițiile în care societatea comercială nu deținea vreun teren pe care să fie edificată parcarea respectivă.

În acest sens, inculpatul Hogea Constantin, cu ajutorul inculpatei Brudiu Maria, încălcând prevederile legale, a depus diligențele necesare pentru emiterea unei hotărâri de Consiliu Local, prin care o suprafață de 52,91 mp situată în municipiul Tulcea a fost trecută ilegal din domeniul public în domeniul privat al orașului.

Ulterior, fără a se organiza o licitație publică, această suprafață de teren a fost închiriată firmei respective.

Conduitele infracționale ale celor trei inculpați au condus la ocuparea și exploatarea ilegală, de către societatea respectivă, a unei suprafețe de teren ce face parte dintr-o rețea stradală, prin translatarea (decuparea) trotuarului și transformarea acestei suprafețe într-o parcare privată.

Totodată, au fost vătămate interesele legitime ale unității administrative - municipiul Tulcea, jud. Tulcea, de a dispune de suprafața de 52,91 mp aparținând municipiului Tulcea.

Până la această dată Consiliul local Tulcea nu a precizat dacă se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.

Amintim că, anterior, inculpatul HOGEA CONSTANTIN a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată (comunicat nr. 1392/VIII/3 din 24 august 2015).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.12