Curtea Constituțională judecă joi excepția ridicată de Mircea Băsescu la Codul Penal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curtea Constituțională judecă joi excepția ridicată de Mircea Băsescu la Codul Penal

Justiție 29 Iunie 2016 / 19:39 566 accesări

CCR dezbate joi excepția de neconstituționalitate ridicată de Mircea Băsescu, Florin Anghel și Marian Căpătână a dispoziţiilor din Codul penal referitoare la definirea infracţiunii de trafic de influenţă, infracţiune pentru care fratele fostului preşedinte a fost condamnat la 4 ani de închisoare.

Avocatul lui Mircea Băsescu susține în excepția de neconstituționalitate, depusă la 22 aprile, că articolul 291, alineatul 1 din Codul Penal privind traficul de influenţă nu este în acord cu Legea fundamentală, argumentând că în cuprinsul acestui articol se regăsește o formulare ambiguă, care lasă loc de interpretări.

Articolul 291 din Codul Penal definește infracțiunea de trafic de influență astfel: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată în alineatul 1 al articolului 291 din Codul Penal.

Fragmentul "lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public" a fost contestat la Curtea Constituțională de către avocatul lui Mircea Băsescu pe motiv că nu respectă Constituţia. „Statul e obligat prin Constituţie şi legile sale să aibă predictibilitate şi previzibilitate în momentul elaborării unei legi. Cetăţeanul trebuie să fie conştient de acţiunile sau inacţiunile sale în sensul că o anumită atitudine din partea sa poate contraveni legii. Expresia este ambiguă şi lasă loc de intrepreare şi arbitrariu“, a spus avocatul în faţa instanţei.

Excepția de neconstituționalitate a fost admisă de Curtea de Apel Constanța în ședința din 22 aprilie 2016 în cadrul căreia s-a judecat contestarea deciziei din 8 ianuarie a Tribunalului Constanța de condamnare la patru ani de închisoare a lui Mircea Băsescu pentru trafic de influență.

Pe 16 iunie, Curtea de Apel Constanța a menținut verdictul dat de Tribunal de condamnare a lui Mircea Băsescu la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că a primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel. Decizia Curţii de Apel este definitivă.12
Pagina a fost generata in 0.357 secunde