Cutremur de 7,5 grade pe Richter în România. EXERCIŢIU NAŢIONAL al MAI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
MAI se organizează în caz de producere a unui seism puternic

Cutremur de 7,5 grade pe Richter în România. EXERCIŢIU NAŢIONAL al MAI

Eveniment 13 Octombrie 2018 / 11:13 938 accesări

Un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Exerciţiul vizează punerea în aplicare a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism.

Potrivit MAI, începând cu ora 9.00 s-a declanşat exerciţiul naţional "Seism 2018" care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. "Au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei", arată MAI.

PESTE 150 DE CADRE MEDICALE DIN ISRAEL PARTICIPĂ LA EXERCIȚIUL SEISM 2018

AMBULANȚE DIN AUSTRIA, ITALIA ȘI UNGARIA AU AJUNS ÎN ROMÂNIA

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali din Israel cu un spital mobil tip III au ajuns în România în cadrul exercițiului Seism 2018. În țara noastră au ajuns mai multe ambulanțe din țări precum Austria, Italia și Ungaria.

"În cadrul exercițiului SEISM 2018, pe timpul nopții au sosit în Centrul 70 Geniu Aviație Pantelimon peste 150 de medici şi asistenţi medicali din Israel cu un spital mobil tip III, unde vor fi asigurate inclusiv intervenții chirurgicale complexe.

RAED AFARAT PUNE ÎN DISCUȚIE SCHIMBAREA LEGISLAȚIEI

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține, că ar trebui luată în calcul modificarea legislației privind intervenția în cazul unor dezastre, menționând că sunt măsuri pentru care sunt necesare hotărâri de guvern, ceea ce îngreunează procedurile.

"Întârzieri de reacții nu au fost, au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs și care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când sosește o echipă internațională, uneori poate că lipsește o hârtie. Ideea este, și asta estre parte din exercițiu, chiar daca e situație reală, cât de repede o rezolvi. Și s-au rezolvat toate aspectele pe care le-am avut, când au intrat în țară, foarte rapid. Am avut sprijin foarte bun de la Vamă, Poliția de Frontieră. Alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România, ei sunt medici fără drept de liberă practică și ieri s-a discutat faptic. (..) Nu pot să spun că am depistat nefuncționalități în ele, dar observăm alte aspecte. Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt care s-ar putea, în caz de dezastru, să nu putem să ajungem la ele pentru anumite categorii de decizii. De exemplu, vrei să scoți niște chestii care sunt necesare de undeva, (e necesar n.r) până la hotărâre de Guvern. Nu e fezabil, în cazul unui dezastru, să te aștepți ca orice mișcare pe care vrei să o faci să fie hotărâtă la nivelul acesta. E bine totuși să ne uităm la legislație, să o corectăm. Și asta este unul dintre scopurile acestui exercițiu", a declarat Raed Arafat.



12