Dacă este obligat de rezultatul votului, Erdogan acceptă ideea de coaliţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duminică sunt alegeri!

Dacă este obligat de rezultatul votului, Erdogan acceptă ideea de coaliţie

Externe 21 Iunie 2018 / 17:23 438 accesări

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu exclude formarea unei coaliţii în parlament dacă alianţa dominată de către partidul său, AKP, nu obţine majoritatea la alegerile de duminică, relatează joi AFP, potrivit agerpres.ro. „Dacă „Alianţa Poporului” obţine 300 de mandate (din totalul de 600), problema este rezolvată. Dacă ea este sub pragul de 300, atunci vom putea încerca să formăm o coaliţie”, a declarat Erdogan într-un interviu difuzat la radio miercuri seara. „Vom vedea duminică”, a adăugat el, fără să precizeze cu ce formaţiune politică ar intenţiona să alcătuiască o coaliţie.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), formaţiunea lui Erdogan, se prezintă la alegerile de duminică în cadrul unei alianţe cu Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP, ultranaţionalist). În confruntarea cu ei, opoziţia a format „Alianţa Naţiunii”, din care fac parte Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Partidul Iyi (dreapta naţionalistă) şi Partidul Saadet (conservator).

Trei formaţiuni politice se prezintă singure: Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd), foarte ferm anti-Erdogan, şi două care au puţine şanse de a trece pragul electoral de 10%, Huda-Par (islamist kurd) şi Partidul Patriotic (de stânga).

Duminică, turcii sunt chemaţi la urne pentru alegeri legislative şi prezidenţiale. Erdogan candidează pentru un mandat cu puteri net întărite ca urmare a unei revizuiri constituţionale adoptate în aprilie 2017. Cursa se anunţă mai strânsă decât se aştepta preşedintele turc. Unii analişti sunt de părere că este posibil nu numai ca el să ajungă în cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, ci să-şi piardă şi majoritatea în parlament.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1636 secunde