Dacă nu mai poate în teritoriu, DAESH îşi face „califat” în spațiul cibernetic?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertisment SUA

Dacă nu mai poate în teritoriu, DAESH îşi face „califat” în spațiul cibernetic?

Externe 07 Decembrie 2017 / 18:46 897 accesări

Prăbușirea autoproclamatului califat al Statului Islamic (SI) nu a dus la o diminuare a capacității grupării jihadiste de a inspira atacuri împotriva unor obiective occidentale prin intermediul internetului, au declarat miercuri oficiali americani din domeniul securității naționale în cadrul unor audieri într-o comisie a Senatului SUA, relatează agenția Reuters.

Gruparea sunnită extremistă și-a dezvoltat operațiunile externe în ultimii doi ani și a revendicat sau a avut legătură cu cel puțin 20 de atacuri împotriva intereselor occidentale începând din ianuarie, a afirmat Lora Shiao, director de informații în cadrul Centrului Național de Contraterorism. „Din păcate, noi nu considerăm pierderea de teritorii de către DAESH (Statul Islamic - n.r.) ca reprezentând o reducere echivalentă a capacității sale de a inspira atacuri”, a declarat ea în fața comisiei. „Capacitatea DAESH de a ajunge la simpatizanți din întreaga lume prin capabilitățile sale solide din social media este fără precedent, acestea oferind grupării acces la un număr mare de extremiști violenți apăruți în interiorul țării”, a precizat Lora Shiao.

Coaliția sub comanda americană care luptă împotriva Statului Islamic a estimat marți că mai puțin de 3.000 de combatanți care aparțin grupării militante sunnite mai sunt în Irak și Siria, unde ei au proclamat un califat în 2014.

Gruparea Statul Islamic a fost izgonită în octombrie din Raqqa, orașul sirian pe care jihadiștii și-l proclamaseră drept „capitală”, determinându-l pe președintele american Donald Trump să spună că „se întrevede sfârșitul califatului ISIS”. Totuși, „eliminarea fizică a califatului nu înseamnă sfârșitul ISIS sau al altor organizații teroriste globale”, a declarat Mark Mitchell, asistent al ministrului apărării pentru operațiuni speciale. Pe măsură ce pierde teritorii, ISIS depinde tot mai mult de conexiunile virtuale și continuă să inspire atacuri în stilul „câinilor vagabonzi”, comise de indivizi vulnerabili, a afirmat Mitchell. Senatorii i-au audiat pe oficialii din domeniul securității în legătură cu eforturile SUA de a combate recrutarea pe internet de potențiali extremiști. „Acesta este noul califat - în spațiul cibernetic”, a declarat la rândul său președintele Comisiei senatoriale pentru securitate internă și probleme guvernamentale, Ron Johnson.

Taguri articol


12