„Dacă sunteţi bolnav de gripă, staţi acasă!“ Avem deja gripă porcină!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfaturi elementare pentru prevenirea bolii

„Dacă sunteţi bolnav de gripă, staţi acasă!“ Avem deja gripă porcină!

Sănătate 01 Februarie 2016 / 15:49 2498 accesări

În România au fost deja semnalate până acum 31 de cazuri de gripă confirmate în laborator, din care 20 de cazuri tip A subtip H1 pdm09 (pandemică) - cunoscută drept gripă porcină (A/H1N1). Și la Constanța, în ultima săptămână au fost 2 cazuri tip A subtip H1 pdm 09 și un caz tip A nesubtipat. Și totuși, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel susține că în cazul de față nu am avea de-a face cu o epidemie de gripă porcină, ci pur și simplu ne confruntăm cu virus gripal sezonier.

De la începutul sezonului rece și până în prezent, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din România a anunțat 31 de cazuri de gripă confirmate în laborator, din care 20 de cazuri tip A subtip H1 pdm09 (pandemică - 2009) - cunoscută drept gripă porcină (A/H1N1), 3 cazuri tip A subtip H3 și 8 cazuri tip A nesubtipat. Și la Constanța au fost semnalate în ultima săptămână 2 cazuri tip A subtip H1 pdm 09 și un caz tip A nesubtipat. ”Nu mai vorbim de virusul pandemic din 2009, ci vorbim de un virus gripal sezonier”, a declarat directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. Cum, în Ucraina, virusul A/H1N1 a ucis, deja, peste 120 de oameni, specialiștii vin cu o serie de informații utile pentru populație.

CE ESTE GRIPA / SEMNE Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal, spun medicii. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei, epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează, la nivelul continentului european, aproape 4 luni. ”Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal”, potrivit unei informări a Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța. La cazurile necomplicate de gripă, simptomele se rezolvă spontan în 7 zile de la debut. Plaja de severitate a infecţiei şi bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator şi cardiovascular se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului, se arată în documentul citat.

MĂSURI DE BUN SIMȚ Gripa se previne foarte ușor. Totul este să respectăm cu strictețe măsuri de bun simț. Cum boala este o infecţie virală care se răspândeşte de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate, se recomandă o igienă strictă. Astfel, evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave, îndepărtaţi-vă de persoanele care tuşesc sau strănută. ”Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile. Spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus. Spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă şi săpun este mult mai eficientă. Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă”, explică medicii.

RESPECTAŢI REGULILE DE IGIENĂ RESPIRATORIE! Igiena respiratorie înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). ”Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel/batiste de unică utilizare (de hârtie); dacă nu aveţi la îndemână un şerveţel, e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare”, recomandă specialiștii.



12