Dacă vrea Iohannis, românii ar putea plăti mai puțin pentru încălzire

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă scădere de TVA Dacă vrea Iohannis, românii ar putea plăti mai puțin pentru încălzire
Politică 11 Iulie 2018 / 17:52 757 accesări 5 comentarii
avocatnet.ro

avocatnet.ro

O cotă redusă a taxei pe valoarea adăugată (TVA) ar urma să se aplice, începând cu luna ianuarie a anului 2019, și energiei termice destinate românilor. Măsura se regăsește într-un proiect de act normativ aprobat de curând de Parlament și trimis spre promulgare președintelui țării. Recent, parlamentarii au decis scăderea cotei de TVA și pentru serviciul de canalizare.

Proiectul de legepentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, ce a fost adoptat recent de către Camera Deputaților, în calitate de For decizional, prevede o serie demodificări legate de sistemul de producere și furnizare a călduriiîn sistem centralizat. Pentru a se aplica, proiectul nu mai are nevoie decât de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, pe lângă multe alte modificări aduse legislației privind alimentarea cu energie termică, propunerea legislativă prevede șireducerea cotei de TVA aplicate livrării energiei termice pentru populație. Mai exact, energiei termice ar urma să i se aplice, de anul viitor, cota redusă de TVA de5%. În acest moment, energia termică se taxează cu 19% (cota standard a TVA), ceea ce înseamnă că TVA-ul pentru aceasta va scădea cu 14%.

Pe lângă această schimbare, proiectul de act normativ mai prevede și ca orice producător de energie termică să aibă posibilitatea de a se racorda la"rețelele de transport sau de distribuție a energiei termice care aparțin proprietății publice sau private a unităților administrativ-teritoriale". Totodată, autoritățile localepot decide să suporte în totalitate sau doar parțial costurile de racordarea consumatorilor și/sau a producătorilor, în funcție de interesul comunității.

Suplimentar, proiectul legislativ va introduceobligația pentru producătorii de energie termică de a furniza, pe toată perioada iernii, căldură populației. Acest lucru ar trebui să elimine sincopele apărute în anii trecuți în furnizarea de energie termică către populație.

"Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale.Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară", se precizează în propunerea legislativă.

Recent, însă printr-o altă lege, parlamentarii au decis șiscăderea cotei de TVA pentru serviciile de canalizare.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat de către șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Loading...
loading...

5 comentarii

minciuni 07:03:04 / 12 Iulie 2018
FALS

Ce titlu cretin ! Numai ca sa starniti rautati, de-asta sunteti buni ! Presedintele poate trimite legea spre reexaminare catre Parlament, doar o singura data, si apoi este obligat sa promulge legea in cel mult 10 zile de la reexaminare !!!

La prosti merge 09:14:15 / 12 Iulie 2018
Stai linistit,comentatorule de mai sus.Pastila de otrava.

Cum vreti sa scriu autorul articolului ca autor nu are acest articol ? Deci,ziarul articolului,ca autor nu are, am spus,vrea sa spuna ca daca Iohanis nu ar fi existat in tara asta ar fi curs numai lapte si miere.In subconstientul colectiv se inradacineaza ideea ca toate relele vin de la Iohannis.Asta se numeste picatura zilnica de otrava,de ura si dezinformare promovata asa cum am mai spus de un obscur ziar local infiintat de burghezia rosie si finantat, candva ,din bani publici(adica din bani furati).Ce vra sa spuna de fapt "ziarul articolului" ? Ziarul articolului ne spune ca "social democratii" sunt dispusi sa arunce cu bani in populatie.Noi na dam caldura gratis...caldura gratis.....(zice gazeta) ..dar uite ca nu vrea Iohannis" Si prostii lor cred. Nimic despre eficienta,nimic despre reorganizare,nimic despre investitii,nimic despre reabilitarea retelei de termoficare,nimic despre structura pretului energiei termice..Nimic ca si asa votacii lor nu pricep nimic.Uite Pastila de otrava.Mai zilele tracute aceasta gazeta spunea ca indicele robior a scazut in ziua cand a fost destituit procurorul Kovesi.

Cititor 10:13:28 / 12 Iulie 2018
Debransarea???

De ce nu spuneti si ca se interzice debransarea de la RADET. Ei vor sa ne lege pe viata de ei...precum comunistii.

vio 10:24:07 / 12 Iulie 2018
radet

radet gaura neagra

Pansesluta poșta basistilor ÎMPUȚIȚI 21:51:17 / 12 Iulie 2018
Și nespălați PDL PNL CIUMA NEAGRĂ

Că acest par.... organizație mafiotă numită PDL PNL CIUMA NEAGRĂ votează contra a tot ce e bun sau bine pt popor nu e o noutate..La fel președintele acestui part.... organizație mafiotă PDL PNL CIUMA NEAGRĂ KAKUS WEBER și-a propus să conteste toate legile promulgate se parlamentul României în scopul de a intrzia intrarea lor în. vigoare...Au. votat contra creșterilor de salarii și pensii contra propriului senator PNL Zamfir care a propus o lege. Care sa oprească cămătăria băncilor... Binenteles s-au opus PDL PNL CIUMA NEAGRĂ javrekei USR și pmp..Mai aveți.vreo îndoială că vor întârzia întrarea in vigiare și a acestei legi care ar trebui să de-a Românilor o viață mai bună ?.. PDL PNL CIUMA NEAGRĂ nu se dezminte .....

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2263 secunde