Dan Barna: Dacă în Europa se va ajunge la pașaport Covid, sunt sigur că și România va merge în aceeși direcție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dan Barna: Dacă în Europa se va ajunge la pașaport Covid, sunt sigur că și România va merge în aceeși direcție

Social, Administrație 07 Aprilie 2021 / 08:57 3891 accesări

Vicepremierul Dan Barna:

Dacă în toată Europa se va ajunge la un astfel de pașaport, dacă fi asumată la nivelul țărilor europene, eu sunt foarte convins că și România va merge în direcția aceea nu datorită chestiunii de decizie politică, ci chestiunii foarte practice – vrei să călătorești? Poți să stai în carantină sau poți să ai această dovadă, stai câteva ore în aeroport și mergi mai departe.

El a explicat totodată că premierul Florin Cîțu nu consideră că un pașaport de vaccinare este util în perioada următoare, dar pe măsură ce campania de vaccinare va progresa, vor deveni în mod firesc necesare și utile modalitățile de a dovedi că ”nu mai suntem un pericol pentru comunitate”, dar nu va fi vorba de un pașaport formal.

”Aici sunt mai multe variante și aici sunt mai multe variante – fie varianta numită pașaport de vaccinare, adică un document sau un cod QR pe telefon, de exemplu, prin care se confirmă că ai primit o doză în data de, sau două doze, fie ai un test negativ dacă e vorba de o perioadă foarte scurtă, fie vorbim de situația în care ai trecut prin boală și ai un nivel de anticorpi ridicat care echivalează cu efectul unui vaccin”, a declarat Barna.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, marţi după întâlnirea cu reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, că Guvernul nu are în vedere condiţionarea cetăţenilor la serviciile industriei ospitalităţii şi hoteliere în baza dovezii de vaccinare.12