Dăncilă: Ministerul Educaţiei va avea fonduri mai mari cu 42% faţă de 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Adoptăm rectificarea bugetară“ Dăncilă: Ministerul Educaţiei va avea fonduri mai mari cu 42% faţă de 2018
Sănătate, Politică, Educație 12 August 2019 / 15:09 1652 accesări 0 comentarii

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2019. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri,la începutul şedinţei Executivului, că ministerul Educaţiei va primi fonduri mai mari cu 42.4% faţă de anul 2018. „În şedinţa de guvern de astăzi (luni - n.r.) vom adopta proiectul rectificării bugetare pe care ministrul Finanţelor l-a prezentat în prima lectură în şedinţa precedentă. Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcționare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate, vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu venituri reduse”, a anunţat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne neschimbat

„Bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, a afirmat Dăncilă.

Şeful Executivului a precizat că reducerea cu un miliard de lei a venitului Ministerului Educaţiei se referă la programul „Merg la şcoală”, care nu era prevăzut în programele finanţate până la finalul acestui an. „Reducerea de aprox. un miliard de lei a venitului Ministerului Educaţiei se referă în principal la programul Merg la Școală, care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, sunt reanalizate cheltuielile de personal, care au fost supraestimate iniţial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la finalul anului şi aplicarea Legii nr. 85/2016. La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate şi creditele de angajament, astfel încît să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene precum şi a lucrărilor de investiţii. Aşa cum este normal, repartizăm sumele necesare acolo unde este nevoie, reducând din zonele în care banii nu vor fi folosiți până la finalul anului”, a mai declarat Dăncilă.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1544 secunde