Daniel Dragomir: „România este un stat polițienesc“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Daniel Dragomir: „România este un stat polițienesc“

Justiție 24 Ianuarie 2018 / 16:00 1982 accesări
Daniel Dragomir:

Daniel Dragomir: "Într-o Europă bazată pe valori precum libertatea, este imposibil să avem o Uniune atât timp cât românii nu sunt de fapt liberi”

La Clubul de presă din Bruxelles, miercuri, 24 ianuarie, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, cel care a inițiat și lansat Iniţiativa Civică "România 3.0", a participat la o masă rotundă având ca principală temă de discuții situaţia actuală a justiţiei din România. Alături de col. Dragomir au participat două personalităţi de marcă din media internațională, Willy Fautre - directorul organizaţiei „Drepturile omului fără frontiere” şi David Clark, consultant politic şi de comunicare, specialist în politică pe Europa de Est.

Consultantul politic american David Clark, care a susţinut, într-un raport prezentat în faţa Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa - US Comitetul Helsinki în 2017, că Serviciul Român de Informaţii (SRI), „succesor al Securităţii comuniste, joacă un rol important în conducerea procurorilor anticorupţie”, a concluzionat că „în România, lupta anticorupţie a devenit şi o violare a libertăţii într-un mod fundamental. Opiniile mele față de ce știam și credeam că se întâmplâ în România au fost zguduite.”

David Clark: "Practic, asistăm la un atac la adresa independenței judiciare.

Este o formă clară de intimidare practicată împotriva societății din care și eu fac parte și pe care o reprezint, dar nu neapărat o intimidare care a reușit.

La un an după ce mi-am scris Raportul, concluziile mele sunt: una, justiția a devenit foarre criticată, iar lupta anticorupție a căpătat alte valențe. Revolta publică este cauzată de birocrați, de instituții. S-a încercat influențarea unor rezultate la unele procese.

Al doilea lucru sesizat: separarea puterilor nu este delimitată, pentru că, în majoritatea cazurilor, politicienii pot manipula procurorii, caz clar în anul în care premier era Ponta.

Par acte de răzbunare împotriva Guvernului - avem ceva tipic DNA: fixează o țintă, apoi trece la violarea legilor. În nicio democrație funcțională nu există așa ceva.

Al treilea lucru identificat de mine: Serviciile sunt în complicitate cu DNA. DNA are acces la informații care îi permite să acționeze abuziv împotriva oamenilor. Avem și implicatii ale fostului director SRI, acum ambasador al României în SUA, Maior.

Există o mare suspiciune asupra judecătorilor. Multe dintre acțiunile SRI sunt generate de dorința de a avea o influență mare asupra societății românești.

Al patrulea lucru: politicienii și procurorii compromit procesele, investigațiile anticorupție. Vedem și corupția din sânul sistemului judiciar și judecători care sunt implicați în aceste acțiuni. Aceasta explică următorul lucru pe care vreau să-l discut: sistemul judiciar e foarte afectat de imixtiunea Serviciilor în procesul judiciar. Se reproduc cuvânt cu cuvânt - copy paste - documente, fără a li se aduce vreo îmbunătățire, iar acestea sunt doar o parte a problemelor din sistem.

Românii nu au dreptul la procese corecte, la fel ca în Rusia și Turcia.

Și încă ceva ce se referă la independența justitiei - probele sunt de multe ori fabricate, ceea ce conduce la prejudecăți care impiedică un curs corect al procesului.(...)

Toate aceste instrumente de amenințare încalcă grav legislația drepturilor omului. Toată lumea vorbește despre aceste fapte. Comisia Europeană a verificat. Mandatele de arestare sunt bazate pe declarații ale unor persoane, dar nu se fac cercetări amănunțite. În Europa, toți trebuie să respecte aceleași legi!

Ce poate fi făcut? Mai întâi, Comisia Europeană trebuie să știe ce se întamplă cu adevărat în România cu probele, cu judecătorii, cu presiunile... După aceea, să se ia în considerare încălcările drepturilor omului și viciile de procedură în anumite cazuri.

În România, constatăm că, din păcate, este exercitat un control militar al civililor, ori, niciun Serviciu nu trebuie să aibă acest drept."

Cei trei participanți au susținut că România "liberă", europeană, a anului 2018 este un stat de tip polițienesc, în care justiția se face la comandă, iar libertățile individuale și expirmarea liberă sunt grav încălcate și au făcut referire la dosare fabricate, interceptări ilegale, arestări pe bandă rulantă, probe falsificate, imixtiunea Serviciilor în procesul juridic, patroni de presă "hăituiți" pentru că au altă opinie decât Sistemul .

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi-a exprimat îngrijorarea față de independenţa precară a sistemului judiciar din România, menţionând implicarea Serviciilor în justiţie şi avertizând că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul măsuri punitive, dacă lucrurile nu se rezolvă, relatează Mediafax.

„Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri punitive, dar în special, ar trebui să fie atentă ca să nu fie minţită de către autorităţile din România. Într-o Europă bazată pe valori precum libertatea, este imposibil să avem o Uniune atât timp cât românii nu sunt de fapt liberi”, a declarat Dragomir.

Fostul ofiţer SRI a atenționat asupra implicării serviciilor de informaţii, imixtiune ce are drept scop, potrivit fostului ofiţer SRI, eliminarea celor care se opun sistemului, incluzând aici media, patroni de presă, oameni de afaceri, personalităţi publice, dar şi cetăţenii de rând.

O altă problemă semnalată de Daniel Dragomir la Bruxelles a fost „recrutarea” de către serviciile de informaţii a judecătorilor şi procurorilor, cărora li s-ar transmite ce soluţii să dea în anumite dosare, dar și existența jurnaliștilor acoperiți.

„Serviciile de informații, care nu au dreptul conform Constituţiei să se implice în astfel de probleme, sunt în colaborare cu judecătorii”, a completat Dragomir, care a mai declarat că supravegherea „în masă” a populaţiei a ajuns, practic, la ordinea zilei.

Fostul ofiţer a comparat condiţiile din centrele de reţinere şi penitenciarele din România cu cele din gulagurile sovietice, prezentând fotografii ale celulor în care erau încarceraţi chiar şi opt deţinuţi într-un spaţiu de 10 metri pătraţi.

sursa: romania30.ro, romanialibera.ro



12