De ce a fost operat elicopterul prăbușit în Siutghiol de o companie privată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce a fost operat elicopterul prăbușit în Siutghiol de o companie privată

Justiție 13 Septembrie 2016 / 18:25 1077 accesări
Fostul vicepreședinte CJC Cristinel Dragomir: „Trebuia să transferăm dreptul de operare a elicopterului către un operator privat, pentru a îndeplini indicatorii din proiect”

Fostul vicepreședinte CJC Cristinel Dragomir: „Trebuia să transferăm dreptul de operare a elicopterului către un operator privat, pentru a îndeplini indicatorii din proiect”

După câteva luni de pauză, magistrații Tribunalului Constanța au reluat judecata în dosarul în care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța (CJC) Nicușor Constantinescu este acuzat de atribuirea presupus nelegală a contractului de utilizare și întreținere a elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. La termenul de marți, 13 septembrie, a fost audiat consilierul județean Cristinel Dragomir, care a ocupat funcția de vicepreședinte CJC în perioada în care a fost achiziționat respectivul aparat de zbor.

CUM A AJUNS ELICOPTERUL LA OPERATORUL DIN TUZLA

Dragomir a povestit în detaliu cum a fost cumpărat elicopterul medical prăbușit în Siutghiol, cum a fost transferat în operarea companiei care administrează Aeroportul din Tuzla și cum a preluat SMURD aparatul de zbor. „Consilierii județeni au aprobat accesarea de fonduri europene pentru achiziționarea unor echipamente și a infrastructurii necesare în caz de situații de urgență. Una dintre aceste achiziții a fost elicopterul dotat cu aparatură medicală modernă”, a explicat Dragomir instanței. El a adăugat că, înainte de achiziția aparatului de zbor, a fost aprobată, tot printr-o hotărâre CJC, înființarea unui serviciu de ambulanță ce urma să fie administrat de autoritățile județene în strânsă colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Acest serviciu nu a devenit operativ, din cauza faptului că autoritățile centrale nu au acordat toate avizele necesare. „Nu am mai putut utiliza elicopterul, așa că cea mai bună soluție era de a atribui, prin licitație publică, contractul de operare a elicopterului. Trebuia să facem acest lucru pentru a îndeplini indicatorii din proiect (număr de ore de zbor, intervenții, misiuni de patrulare)”, a mai declarat Dragomir. Amintim că în acest dosar, numit generic „Elicopterul”, fostul președinte CJC este acuzat de abuz în serviciu pentru atribuirea contractului de operare a elicopterului ce s-a prăbușit, la jumătatea lui decembrie 2014, în lacul Siutghiol, tragedie ce s-a soldat cu moartea pilotului, copilotului, medicului și asistentei din echipaj.



12