De ce preţul smartphone-urilor a crescut în ultimii ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce preţul smartphone-urilor a crescut în ultimii ani

Tehnologie 12 Septembrie 2020 / 08:21 1567 accesări

Când au fost lansate în 2014, modelele de atunci de iPhoneşi Samsung Galaxy aveau preţuri de la 300 până 500 de euro.
Iar acum telefoanele de ultimă generație ajung să coste și peste 1000 euro.

Care este cauza creșterii prețurilor?

1. Primul este avansul tehnologic. Smartphone-urile în prezent sunt mult mai performante. Acest lucru a dus la o creştere a costului componentelor. Display-ul şi bateria atrag şi ele costuri semnificativ mai mari. La fel şi procesorul, o dată cu apariţia tehnologiei 5G. Această necesită mai multe antene în interior.

2. Inflaţia a avut şi ea un rol. Preţurile sunt cu 9.45% mai mari acum decât în 2014. Nu în ultimul rând, numărul posesorilor de telefoane a crescut enorm. În prezent este mult mai dificil de atras noi clienţi.

3. Costurile mari ale producătorilor.
Spre exemplu producția lui Galaxy Note 20 Ultra generează costuri de 550 dolari pentru Samsung 550, în timp ce ultimul model de iPhone (11 pro) generează costuri de 500 dolari pentru Apple. Modulul unei camere performante de pe telefon îl costă până la 100 de dolari pe producător.
Producătorii investesc însă miliarde de dolari anual pentru dezvoltarea noilor tehnologii și pentru marketing și atunci smartphone-urile ajung să coste chiar și 1000 euro la clientul final, conform Phone Arena, citat de Mediafax.


Se va opri creșterea prețurilor la telefoanele smart?

Tehnologia 5G costisitoare şi modulul cu camere multiple vor scădea ca preţ cu timpul, iar utilizatorii păstrează acum telefonul timp de 3 ani în loc de 2 ani în medie. Dar tot va finivelul psihologicde 1.000 de euro pentru un telefon.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2484 secunde