De ce să mănânci cât mai multe măsline

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De ce să mănânci cât mai multe măsline
Lifestyle 11 Martie 2019 / 17:57 959 accesări 1 comentariu

Încearcă să adaugi cât mai multe măsline în alimentaţia zilnică, atât murate cât şi deshidratate! Aceste fructe-minune (da, practic, măslinele intră în categoria fructelor) sunt originare din anumite zone ale Asiei, Americii şi Africii. În condiţii propice, arborii de măslin pot trăi şi sute de ani.

Atenţie, însă! Măslinele verzi şi negre pe care le cumpărăm din supermarket-uri şi pieţe nu sunt cele culese direct din copac, şi există un motiv întemeiat pentru asta. Cu câteva excepţii, cele mai multe soiuri de măsline crude nu sunt comestibile ca atare, iar fructul neprelucrat este foarte amar. Măslinele pe care le consumăm trebuie să fie întâi prelucrate ca să devină comestibile şi gustoase. Prelucrarea măslinelor este de mai multe tipuri, şi presupune metode diferite de la o regiune la alta.

Care măsline sunt mai bune, cele verzi sau cele negre?

În funcţie de soiul lor, măslinele pot fi de culoare verde, verde-arămiu, violet-închis sau negru. Multe loturi de măsline negre au culoarea verde în stare crudă, şi devin tot mai închise la culoare pe timpul procesării industriale.

Delicioasele măsline greceşti kalamata, însă, sunt negre şi în stare necoaptă şi în stare prelucrată, fapt care se datorează nivelului ridicat de hidroxitirozol. Hidroxitirozolul este un compus fenolic conţinut exclusiv de fructele şi frunzele de măslin. Substanţa se reţine la extragerea uleiului din fructe, şi reduce semnificativ riscul de a dezvolta anumite boli, printre care şi cancer şi chiar SIDA.

Proprietăţile sănătoase şi efectele terapeutice ale măslinelor depind de soiul de provenienţă. De exemplu, soiurile spaniole de măsline verzi conţin şi ele concentraţii ridicate de hidroxitirozol, în timp ce celebrul soi italian castelvetrano conţine fenoli într-o proporţie mult mai mică, scriesecretele.com.

Taguri articol
măslineboliconsumefecte
Loading...

1 comentariu

Raspopitu 08:53:00 / 12 Martie 2019
Măslinele nu mai sunt ce erau odata

De-a lungul anilor, însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care fac le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline, spun nutriţioniştii, sunt cele umplute, care conţin şi cei mai mulţi aditivi alimentari pentru potenţarea gustului. Citeste mai mult: adev.ro/pbc5bc

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1738 secunde