De ce s-a prăbuşit avionul ACT Airlines în Kârgâzstan?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce s-a prăbuşit avionul ACT Airlines în Kârgâzstan?

Externe 16 Ianuarie 2017 / 15:14 1720 accesări

Prăbușirea unui avion cargo al companiei turce ACT Airlines în apropiere de Bișkek, capitala Kârgâzstanului, luni dimineață, a fost provocată de eroare de pilotaj, conform primelor concluzii oficiale anunțate de autoritățile locale despre accidentul soldat cu cel puțin 37 de victime, transmit AFP și DPA. „Conform primelor concluzii ale specialiștilor, a fost vorba de o eroare de pilotaj”, a declarat prim-vicepremierul kârgâz Muhametkali Abulgaziev, într-o conferință de presă transmisă la televiziunea publică.

Aeronava, un Boeing 747-400 cu patru motoare, urma să facă o escală la Bișkek pentru realimentare. Aparatul a ratat aterizarea, în condiții de ceață densă, și s-a prăbușit peste câteva clădiri de locuit. „Condițiile meteo permiteau aterizarea”, a afirmat prim-vicepremierul kârgâz, precizând că 11 avioane efectuaseră deja aterizarea înaintea aparatului Boeing. Acesta decolase din Hong Kong și s-a prăbușit peste satul Datcha-Suu, în apropierea aeroportului din Manas, la ora locală 07:40 (01:40 GMT), iar resturile sale în flăcări au avariat 43 de case, dinte care 15 au fost complet distruse, a indicat Ministerul pentru Situații de Urgență. „Cel puțin 37 de oameni au fost uciși în accident”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt Muhammed Svarov.

Potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea victimelor sunt localnici. Printre ele se află și șase copii, precum și cei patru piloți ai avionului. Șeful statului kârgâz, Almazbek Atambaiev, a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a ordonat guvernului o anchetă aprofundată asupra cauzelor tragediei, se arată într-un comunicat al președinției, conform căruia pentru ziua de marți a fost decretat doliu național.

Aeronava aparținea companiei aeriene turce ACT Airlines, cunoscută și ca myCARGO. Aceasta a confirmat că unul din avioanele sale a fost implicat într-un accident pe ruta între Hong Kong și Bișkek. „Cauza accidentului este necunoscută în acest moment, detalii suplimentare urmând să fie furnizate de îndată ce vor deveni disponibile”, a indicat ACT Airlines într-un comunicat.

Guvernul kârgâz anunțase inițial că avionul prăbușit aparținea Turkish Airlines, informație dezmințită însă de companie. Potrivit autorităților aeroportuare, avionul prăbușit avea ca destinație finală orașul Istanbul. Constructorul american Boeing a dat asigurări că echipele sale sunt pregătite să ia parte la anchetă.

Taguri articol


12