De ce se mănâncă pască, miel şi ouă roşii de Sărbătorile Pascale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

De ce se mănâncă pască, miel şi ouă roşii de Sărbătorile Pascale

Religie 28 Aprilie 2019 / 08:25 2521 accesări

Nu este de ajuns să spunem pentru că aşa am pomenit din bătrâni, pentru că bucatele tradiţionale de Paşte au o valoare simbolică legată de plecarea dintre cei vii şi Învierea lui Iisus.

Potrivit istoricilor, când vorbim de bucatele tradiţionale de Paşte, cu semnificaţie aparte pentru toţi creştinii, trebuie să amintim în primul rând de pâine şi vin, menţionate de mai multe ori în textul sacru al Bibliei ca alimente încărcate de o bogată simbolistică, scrie secretele.com. În ceea ce priveşte ouăle de Paşte, la începuturi, tradiţia ne spune că acestea erau vopsite exclusiv în culoarea roşie, apoi aşezate într-un coş şi oferite la sfânta biserică pentru a fi sfinţite. Culoarea roşie se spune că ar trimite cu gândul la sânge, la jertfa făcută de Iisus pe cruce. Tradiţia mai spune că la răstignirea lui Iisus, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Pentru că aceştia au refuzat, batjocorindu-l pe Mântuitor, Maica Domnului a lăsat coşul la picioarele acestuia. Sângele Domnului a căzut peste ouăle din coş, înroşindu-le. În acest fel, ouăle roşii au devenit un simbol al Învierii Mântuitorului.



12