De la 1 august, în sistemul sanitar! Doar un scuipat în ochii medicilor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Negocieri eșuate?

De la 1 august, în sistemul sanitar! Doar un scuipat în ochii medicilor?

Sănătate 29 Iulie 2016 / 17:38 8263 accesări

Deciziile luate de către Ministerul Sănătății (MS) privind reglementarea gărzilor suplimentare i-au nemulțumit profund pe unii doctori, dar și pe sindicaliști din sistemul sanitar. Unii și-au exprimat nemulțumirile pe rețeaua de socializare publică Facebook, venind chiar și cu argumente. Sunt convinși că se putea face mai mult pentru ei, iar scuza subfinanțării este deja... ”fumată”, în condițiile în care s-a putut face, cum susțin doctorii, mult mai mult pentru multe alte domenii: ”triplarea salariilor angajaților ANI, dublarea bugetului DNA, alocarea unui miliard de euro pentru aparatura de ascultare ori alocarea a 34 de milioane de euro din bugetul Sănătății pentru combaterea corupției!”.

ÎNTÂLNIRE

Precizăm că reglementarea gărzilor suplimentare a adunat mai mulți oficiali ai ministerelor Sănătății și Muncii, respectiv cei doi demnitari, Vlad Voiculescu și Dragoș Pîslaru, dar și sindicaliști din Sănătate. Cei doi miniștri au asigurat sindicatele de deschidere în ceea ce privește căutarea unor soluții în acest sens. ”Ameliorările din sistemul sanitar nu aparțin nici miniștrilor, nici sindicatelor, ci tuturor medicilor din România și, bineînțeles, pacienților. Miniștrii Muncii și Sănătății apreciază în mod deosebit discuțiile constructive avute, în sensul în care reprezentanții sindicali au manifestat înțelegere față de constrângerile bugetare existente, mai ales în urma alocării suplimentare a unui miliard de lei pentru salarizarea din sistemul sanitar odată cu intrarea în vigoare a OUG 20/2016”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

DE LA 1 AUGUST

Începând cu 1 august, anunță MS în același document citat, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. ”Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parțiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, dar și la vechimea în specialitate”, potrivit MS.

GĂRZILE SUPLIMENTARE VOR FI PLĂTITE CU SPORURI ÎNTRE 25 ȘI 75% PENTRU O GARDĂ ÎN TIMPUL SĂPTĂMÂNII, RESPECTIV ÎNTRE 50 ȘI 100% ÎN WEEKEND.

”Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sănătății. Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi”, anunță MS. De asemenea, pentru garda obligatorie (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), miniștrii menționați anterior au decis împreună cu reprezentanții sindicatelor că va fi acordat sporul de noapte de 25%.

CALENDAR DE CONSULTĂRI

Tot MS a anunțat că va urma un calendar de consultări cu privire la alte modificări în ceea ce privește gărzile suplimentare, care vor fi cuprinse într-o modificare a Ordinului de ministru al Sănătății 870/2004. ”Există deja un draft cu modificările propuse de sindicate, propunerea urmează să ajungă înapoi la sindicate conform obligațiilor de consultare a partenerilor sociali. Termenul dorit de lansare în transparența decizională este mijlocul lunii august. În analiza MS se află diverse măsuri, precum: flexibilizarea timpilor de muncă zilnici conform cu gradul de complexitate al diverselor specialități medicale; stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcție de complexitatea gărzilor”, menționează sursa citată.

REACȚII ALE MEDICILOR

”În loc de plata corectă a gărzilor, Guvernul României ne dă suta de lei din balconul CC-ului, de la 21 decembrie. Constrângeri bugetare, ni se explică. Și atunci, cum rămâne cu „Sănătatea - prioritate națională”, cu atât mai mult cu cât ministrul Sănătății și ministrul Muncii admit că plata gărzilor e o bătaie de joc?”, întreabă, pe pagina de socializare Facebook, dr. Florin Chirculescu. Un alt doctor, Răzvan Constantinescu, și-a arătat indignarea pe aceeași rețea de socializare. A intitulat postarea ”Tehnocrați pe care Viena nu putea să-i mai încapă”. ”Acum o săptămână, recunosc că-mi cam pierdusem răbdarea și am manifestat o oarecare dezamăgire pentru prestația domnului Voiculescu, aflat de două luni la conducerea Ministerului Sănătății. Dintre prioritățile enunțate în prima conferință de presă, nu luase pentru niciuna vreo măsură și nici pentru punerea în practică a principiului drag domniei sale, pe care mi-l mărturisise într-o convorbire privată, acela al transparenței. M-am gândit apoi că poate am fost nedrept, timpul fiind prea scurt pentru un bilanț abrupt, n-avea când sau cum să fi făcut ceva. Însă, acum, în problema negocierilor pentru plata gărzilor, putea să facă! Și n-a făcut! Nici transparent și nici netransparent. Nu era chiar un capăt de țară să forțeze în Cabinet aprobarea majorității cererilor, multe dintre ele fiind în concordanță cu legile existente, actualmente încălcate”, scrie doctorul. ”(...) Eu, unul, în locul lui, aș fi amenințat cu demisia. Că doar nu scrie pe fruntea mea ”ministru”, de la naștere. Nu rămân într-o funcție ca să mă compromit sau ca să mă înjure membrii breslei pe care o păstoresc. Echipa de consilieri a domnului Voiculescu nu a făcut niciun calcul de impact bugetar, a bâlbâit doar ceva cu ”constrângerile bugetare”. Atunci când ”constrângerile bugetare” se referă la finanțarea unui aparat represiv supradimensionat, la triplarea salariilor angajaților ANI, la dublarea bugetului DNA, la costuri de un miliard de euro pentru aparatura de ascultare ori la alocarea a 34 de milioane de euro din bugetul Sănătății pentru ”combaterea corupției”, această sintagmă este, de fapt, un scuipat în ochii medicilor, profesorilor, polițiștilor etc.”, adaugă medicul.

”SANITAS”

La rândul său, Sindicatul ”Sanitas” spune că „un pas către normalitate îl reprezintă eliminarea obligativităţii medicilor de a efectua gărzi şi recunoaşterea gărzilor ca timp de lucru şi vechime în specialitate, aşa cum a solicitat ”Sanitas” în cadrul întâlnirilor avute cu ministrul Muncii în iunie 2016. ”Deşi nu ne mulţumesc în totalitate soluţiile înaintate de cei 2 miniştri, aşteptăm însă propunerea de modificare a Ordinului nr. 870/2004 care reglementează timpul de lucru şi gărzile din sistemul sanitar”, spune ”Sanitas”, sindicat ce se mândrește cu faptul că a fost singurul care a solicitat un calendar concret pentru negocierea unei noi legi a salarizării în sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

„SOLIDARITATEA SANITARĂ“

Federația „Solidaritatea Sanitară“ apreciază rezultatele discuțiilor cu două ministere ca fiind pozitive în materie de libertăți și cvasi-negative în materie de drepturi. ”Solidaritatea Sanitară merge mai departe, invitând medicii care cred în apărarea acestor drepturi să semneze în continuare Petiția, aceasta fiind totodată o formă de împuternicire pentru negocieri”, potrivit federației.

Citește și:

Medici români, în prag de leșin, în gărzi!

Blocaj în Sănătate!? Ce vor medicii



12