De la Husarii înaripați ai PNL, la Fălcile rechinului PPE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără prețiozități, despre europarlamentare și „Afaceri europene” (VII) De la Husarii înaripați ai PNL, la Fălcile rechinului PPE E important cine ne reprezintă la Bruxelles, indiferent de funcție!
18 Martie 2019 / 11:09 2081 accesări 2 comentarii
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

La sfârșitul acestei săptămâni, în prezența lui Klaus Iohannis, a avut loc lansarea candidaților PNL pentru scrutinul electoral din 26 mai. Un spectacol tragicomic care, cu siguranță, a lăsat un gust amar celor care sperau ca falanga PPE să mai aibă urme de liberalism, sub eticheta „furată” în 2015, printr-o așa-zisă fuziune PDL - PNL.

De la început trebuie să vă spun că mi s-a părut groaznică eticheta care a reieșit din alambicatul și, pe alocuri, incoerentul discurs al lui Ludovic Orban, aceea de „Husari înaripați”. Ciudat ca la o manifestare festivă, menită a convinge electoratul de faptul că „vrei doar binele României”, să îți compari trupele cu un corp medieval de mercenari de elită, care s-a făcut remarcat în istoria secolului al XVII-lea prin cruzimea cu care acționa și a cărui singură valoare erau „arginții” cu care erau remunerați pentru prestație.

În existența sa plină de violență și cruzime, căci astea erau caracteristicile „vitejiei” din Evul Mediu, „Husarii înaripați” erau în slujba Caselor Princiare, adică a acelora care își permiteau serviciile lor și care, uneori, le asigurau protecția, pentru abuzurile și cruzimea cu care le săvârșeau. Au înăbușit revolte și răscoale, au susținut nobili feudali, pe unii împotriva altora și, da, au participat la marile bătălii din centrul Europei pentru stăvilirea amenințării otomane.

Conștient ori nu, intenționat ori nu, Ludovic Orban, prin această comparație, le-a spus românilor de fapt cine este PNL-ul și de ce doresc ei votul românilor. Da, PDL-ul vopsit în liberal este un partid pentru care mai mult contează directivele PPE decât interesul românilor, este partidul pentru care „simbria” și „arginții” câștigați pentru că fac parte din marea familie europeană și slujesc, de cele mai multe ori, în detrimentul românilor. Întocmai ca și „Husarii Înaripați”!

Nici lista de candidați ai PNL nu este una care să îți inspire „ideea de liberalism”. Mai degrabă urmașii „Epocii Băsescu” și-au găsit un nou vehicul electoral, capabil să perpetueze în România politicile corporatiste, de sorginte germană ale PPE. Spun asta, pentru că, din punctul meu de vedere, PPE-ul nu este altceva decât grupul prin care expansionismul german își duce la îndeplinire planul de dominație continentală. După eșecul celui de-al doilea război mondial, în secolul 21, o modalitate prin care Germania încearcă să domine și să se extindă este fără doar și poate Uniunea Europeană, abil manevrată prin Partidul Popular European. Scopurile au rămas, doar modalitatea e mult mai rafinată!

Revenind la lista de candidați PNL, presupunând generos că PNL-ul va beneficia de 8 locuri eligibile (6 locuri e cifra dată de unele analize sociologice mai aproape de adevăr), citind numele veți observa că pe „Lista de Orban”, în varianta eligibilă, liberalii autentici nu au loc. De altfel, liberalii autentici din PNL-ul lui Orban, vorba maurului din cunoscuta tragedie a lui Schiller, și-au făcut datoria, acum pot să plece, din punct de vedere politic. Dacă începi de la poziția a opta, de la Gheorghe Falcă (PDL), urmează descrescător Dan Modreanu, un penelist convertit instantaneu la valorile pedeliste, iar cu șanse reale pe poziția a șasea îl regăsim pe Vasile Blaga, personaj emblematic pentru epoca de tristă amintire. Despre cine e Vasile Blaga și dâra, uneori urât mirositoare, pe care a lăsat-o în politica românească, nu mi-am propus să vă povestesc. Individul, carismatic precum bordurile lui Videanu, a reușit doar datorită flerului său de combinator, căpătat din experiența de vameș, când combina de cele mai multe ori la limita ilegalității, ori la limita bunului simț, ori când combina letal aroganța și tupeul. În schimb, m-a uimit vehemența cu care este apărat de cei care îi pupă încă mâna și care ne spun că Vasile Blaga stăpânește patru limbi străine. Nu pot să nu fiu răutăcios și să nu spun că da, având în vedere experiența sa de vameș, Vasile Blaga are noțiuni solide din minimum patru limbi străine și mai mult, are abilitatea tipică vameșilor de dinainte de 2007, aceea de a le combina pe toate patru în aceeași propoziție, operațiune îndelung exersată cu șoferii turci de TIR ce tranzitau România, precum: „Give me zwei karton zigaretten, passport, un centinaio di euro ciubuc and allez!”

Cu siguranță, la așa sintaxă subtilă și la un astfel de vocabular, Vasile Blaga este o opțiune pentru a-i reprezenta pe români în parlamentul european!

Pentru cei interesați, mâine vom continua cu primele 4 poziții din Lista lui Orban, descrescător, și vom încheia cu „Mister Number One ”Rareș Bogdan, un personaj care a mai fost propus de liberali, în 2013, pentru șefia TVR, dar fără succes, pe vremea când partidul era condus de Crin Antonescu.

P.S.: E important cine ne reprezintă la Bruxelles, indiferent de funcție!Pagina a fost generata in 0.1204 secunde