De necrezut! Profesorii implicați în olimpiade muncesc voluntar!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Este posibil?! De necrezut! Profesorii implicați în olimpiade muncesc voluntar!
Educație 12 Iulie 2018 / 17:37 3840 accesări 1 comentariu

În România munca neplătită pare să fi devenit un fenomen. Și unde altundeva dacă nu în sistemul de învățământ s-ar putea ea manifesta ca și acțiune benevolă?! Că unii profesori sunt plătiți cu ceva mai mult de 5 lei, că drepturile lor sunt mai puține decât obligațiile și că sistemul se duce de râpă pentru că nimeni nu pleacă urechea la cuvintele lor, nu mai reprezintă nicio noutate. Pe lângă toate acestea, cadrele didactice sunt nevoite să participe la fel de fel de activități, concursuri și competiții, dar nu sunt remunerați pentru ele.

De exemplu, cadrele didactice care sunt implicate în organizarea etapelor județene și naționale ale olimpiadelor școlare primesc fix 0 lei. De curând, în premieră, Ministerul Educației Naționale (MEN) vrea să modifice suma (?!) Așa că a lansat în consultare publică proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea și desfășurarea competițiilor școlare. Modificările pe care le vrea onor Ministerul sunt importante, însă este interesant de văzut dacă vor intra în vigoare.

Printre multe alte mărunțișuri, proiectul vizează: dublarea alocației financiare pentru elevii și cadrele didactice participante la etapă națională a olimpiadelor școlare, evaluare a lucrărilor din etapă județeană în alt județ decât cel în care a susținut probă candidatul, dar și desfășurarea etapei naționale a olimpiadelor, de regulă, în universitățile de stat din România. „În acest fel, olimpicii vor cunoaște, în mod direct, facilitățile pe care universitățile românești le pot pune la dispoziția lor pentru studii universitare și de cercetare în domeniu“, este de părere ministerul.

Metodologia trebuie să respecte principiul egalității de șanse și, în egală măsură, să susțină performanță școlară înaltă, de aceea, prin noul proiect, sunt acordate locuri suplimentare la etapă națională a olimpiadei. Selecția membrilor comisiilor centrale ale olimpiadelor naționale se realizează, pe bază aplicațiilor candidaților în platformă brainmap.ro de către o comisie de selecție a MEN. „Numărul participanților la etapa națională este de 70 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și 60 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade care se organizează în toate județele și sectoarele municipiului București. Se califică, la etapa națională, cei 47 de câștigători ai etapei județene, din cele 41 de județe și 6 (șase) sectoare ale municipiului București, la care se adaugă 23, respectiv 13 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul național“, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Educației.

Premieră amară

Cât privește sumele pe care elevii și profesorii participanți la etapele naționale ale diverselor competiții acestea se vor dubla. Dacă în momentul de față aceștia au primit 50 de lei pe zi, prin aprobarea proiectului li se vor aloca 100 de lei pe zi. Proiectul prevede că în vederea creșterii calității condițiilor de organizare și desfășurare a olimpiadelor naționale, se va dublă alocarea financiară pentru elevii și cadrele didactice participante la etapă națională a olimpiadelor școlare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă și cazare.

În premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor județene și naționale. „Aceasta se va face similar plății cadrelor didactice implicate în examenul național de Bacalaureat, cu excepția evaluatorilor, ale căror remunerații sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat. În acest context, reamintim că sumele nete de plată acordate profesorilor implicați în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de bacalaureat și evaluare națională pentru clasa a VIII-a au crescut deja cu 60% în anul 2018 față de anul precedent“, se arată într-o informare a Ministerului.

Taguri articol
Loading...
loading...

1 comentariu

Nedumeritul 06:22:48 / 13 Iulie 2018
intrebari fara ecou

Cand ma uit la statistica absolventilor cat si celor admisi in licee si institutii de invatamant superior cu ce note si calificative se opereaza,ma intreb totusi daca nu acesti voluntari sant de apreciat fata de cei care lucreaza pe bani .Voluntariatul se poarta si in activitati si mai grele .Acum a aparut alte categorii de institutii de invatamant ;Dupa performante ,alb ,gri si negru: f.bune,bune si dezastroase .Totul depinde de elevi sau studenti .Profesorii cer catedre ,mariri de salariu,etc ,dar cand jumatate sau chiar nici un elev nu ia BAC-ul dintro clasa atunci nu se intreaba nimeni de performanta profesorilor.Si ma rog,de ce un elev de8- 9 nu are dreptul sa acceada la un liceu la caare vrea el ,prin examen ?Introducerea admiterilor prin dosar este o mare greseala.Apropos,mai sant ,corigenti ,repetenti prin institutiile astea de invatamant.Un student repetent,sau ,,creditat''mai are drept de transport pe CFR,gratuit?

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1791 secunde