Debut de stagiune cu o premieră, „Ursul”, și casa de bilete închisă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Debut de stagiune cu o premieră, „Ursul”, și casa de bilete închisă

Cultură 01 Octombrie 2016 / 13:59 1248 accesări

Teatrul de Stat Constanța (TSC) deschide stagiunea 2016-2017, în această sâmbătă, de la ora 19.00, cu o premieră, „Ursul”, de Cehov, în regia lui Felix Alexa. Spectacolul, cu Dana Dumitrescu, Marius Bodochi și Marian Adochiței în distribuție, se joacă cu casa de bilete închisă.

„Ursul” reprezintă revenirea la Constanța a lui Felix Alexa după o absență de opt ani și reîntoarcerea constănțencei Carmencita Brojboiu, după 18 ani, în teatrul de care o leagă o mulțime de amintiri.

Spectacolul a fost realizat într-un timp record - trei săptămâni - în plină vară, când teatrele din întreaga ţară se aflau în concediu, „Acest moment delicat, de vacanţă, s-a transformat într-unul de muncă intensă”, a spus Felix Alexa.

O COMEDIE PE MUCHIE DE CUŢIT

De ce Cehov, de ce „Ursul”? Răspunsul l-a dat regizorul Felix Alexa, în cadrul unei conferințe de presă care a fost organizată sâmbătă, în foaierul TSC: „Am ales un text arhicunoscut, „Ursul”, de Cehov, dar cred că am reuşit cu toţii să impunem un punct de vedere foarte personal şi modern asupra unui text atât de clasic. E al patrulea sau al cincilea spectacol Cehov pe care eu îl montez, aici sau în străinătate, şi vă pot spune că această piesă scurtă a lui Cehov conţine în germene toate calitățile marilor lui texte. Ea este o comedie teoretic, dar este o comedie pe muchie de cuţit, o comedie amară, cinică, o comedie care aduce ceva din nebunia zilelor în care trăim noi astăzi, o lume contemporană în continuă... demenţă”.

„Am lucrat cu o mare bucurie și dedicare la acest spectacol. A fost o bucurie că dăruiam ceva locului în care m-am întors (...) Am vrut să dăruiesc ceva din mine și din atmosfera dobrogeană pe care o port cu mine”, a spus și Carmencita Brojboiu. Acesta a spus că a redescoperit lucrând la „Ursul” calități umane și artistice de care uitase că existau la Constanța.

O PIESĂ CLASICĂ, PRETEXT PENTRU UN SPECTACOL FOARTE MODERN

„Publicul din Constanța poate să vadă un spectacol care nu este doar distractiv, ci e un spectacol care vorbește despre intensitatea vieții și despre cât de puternice și intense pot fi senzațiile și sentimentele dintre oameni, încât de la ură sau aparentă nepotrivire se poate trece în extrema cealaltă. Aceste răsturnări de situație extraordinare care există în piesă și pe care eu le-am dus, ca regizor, la extremă cred că țin de ceea ce trăim astăzi. Tocmai de aceea, piesa „Ursul” devine dintr-o piesă clasică un spectacol foarte modern. Nu este făcut în Rusia, este făcut în orice țară posibilă, deoarece este vorba despre oameni și despre senzații și reacții umane extreme, puternice, violente uneori, încărcate de iubire nebună și de ură pe măsură”, a mai spus Felix Alexa.

Referindu-se la alegerea echipei cu care a lucrat pentru a monta „Ursul” la Constanța, Alexa a spus, mulțumind, în mod deosebit personalului tehnic: „Nu sunt politicos când spun că am avut parte de o echipă foarte bună, pornind de la Carmencita Brojboiu - care a debutat pe vremuri aici, la Constanţa, ca scenograf, ea fiind un scenograf de prim rang al României, în mometul de faţă, cu colaborări prestigioase cu regizori importanţi şi în străinătate, cu Andrei Şerban, Tompa Gabor, în curând cu mine, la Seul, unde montăm „Domnişoara Iulia”, în octombrie -, Marius Bodochi, pe care îl ştiu de foarte mulţi ani, şi actorii extraordinari Dana Dumitrescu şi Marian Adochiţei”.

EXPERIENȚA DE LA CONSTANȚA, UN EXEMPLU DEMN DE URMAT

„Experienţa de aici, de la Constanţa, cu „Ursul” demonstrează că în România se poate lucra, dacă ai o echipă serioasă, într-un ritm alert, intens, profesionist, pe un proiect bine consolidat. (...) Eu am simțit foarte inspirat și fericit aici, în miez de vară. Când toată lumea se ducea la plajă noi mergeam la teatru”, a spus regizorul Felix Alexa.

MARIUS BODOCHI: „NU AI FELIX ALEXA, CUMPĂRĂ-ȚI, FRATE!”

Actorul Marius Bodochi, care a jucat pentru prima dată pe scena TSC tot în urmă cu opt ani, tot într-un spectacol de Felix Alexa, „Terorism”, a spus că apreciază la talentatul regizor disciplina pe care le-o impune actorilor. „Nu ai Felix Alexa, cumpără-ți, frate, măcar o dată la un an-doi, pentru că altfel scapi hățurile și e foarte dificil să-și revii după. După ce joci la întâmplare, după chef, după cum te duce pe tine instinctul în seara respectivă e foarte greu să-ți ordonezi sufetul, stările, gândurile. E foarte dificil, dacă nu te întâlnești măcar cu un Felix Alexa care poate fi Tompa Gabor, Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Victor Ioan Frunză” , a spus Marius Bodochi vorbind din perspectiva celor 40 de ani de experiență.

URSULICĂ, UN PERSONAJ INVENTAT

„Carmencita (n.r.- Brojboiu) a funcționat între noi ca un liant. Carmencita grăbea lucrurile, Carmencita calma lucrurile”, a mai spus Bodochi, care a deconspirat și un secret: prezența în spectacol a unui personaj inventat.... Ursulică, un motănel negru cu mici pete albe.

„Ursul este un spectacol care mă reprezintă”, a conchis Felix Alexa.

Citește și:

„Ursul“ cehovian deschide stagiunea Teatrului tomitan

Pe 1 octombrie, „Ursul“ lui Cehov deschide stagiunea Dramaticului tomitan

Teatrul de Stat Constanța participă la Festivalul „Tragos“



12