Decanul de la Teologie, schimbat din răzbunare?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezvăluiri din culisele celui mai nou scandal de la „Ovidius“ Decanul de la Teologie, schimbat din răzbunare?
Educație 20 Octombrie 2016 / 16:10 10216 accesări 71 comentarii

Pr. prof. univ. dr. Bogdan Moise

Pr. prof. univ. dr. Bogdan Moise

Noi informații primite de la surse din interiorul Facultății de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanța lasă să se înțeleagă că anularea admiterii din septembrie de la Teologie a fost doar o scuză pentru schimbarea decanului Bogdan Moise. De fapt, spun sursele noastre, avem de-a face cu o stratagemă care urmărește plata unei polițe de către actualul rectorat, care nu a fost votat la ultimele alegeri universitare de electorii de la Teologie. Tensiunile dintre cele două tabere par să fi escaladat mai ales după ce reprezentanții Facultății au remis Ministerului Educației un memoriu în care explică faptul că vina eșecului admiterii din acest an de la Teologie nu aparține exclusiv acestei instituții, ci și conducerii Universității, care are atribuții serioase în supervizarea modului în care au fost organizate examenele.

Schimbarea decanului de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța continuă să ridice mari semne de întrebare cu privire la motivul real care a stat la baza acestei decizii-fulger. Surse din cadrul Facultății de Teologie avansează ideea că, de fapt, prin această mișcare s-ar fi plătit o poliță conducerii Facultății, care, la ultimele alegeri universitare, nu a acordat sufragiile actualului rector, intuind declinul ce avea să urmeze odată cu instalarea rectoratului Rugină. Aceleași surse pun întreaga manevră în cârca binomului format din prorectorii Mihai Gârțu și Alexandru Bobe, a căror stratagemă ar fi aplicată de rectorul Sorin Rugină.

Cei trei lideri ai Universității sunt acuzați de sursele noastre că, în galopul nebunesc de a răpune pentru totdeauna Teologia, după principiul de tip Nero - ceea ce nu poți avea trebuie distrus, nu au mai luat seama că există regulamente și protocoale, că au juriști angajați a căror ocupație ar trebui să fie tocmai ferirea de greșeli... Așadar au schimbat conducerea de la Teologie de cum s-a ivit un moment prielnic - faptul că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, este pus sub control judiciar într-un dosar în care este cercetat pentru luare de mită. Ipoteza îngrijorătoare se bazează în principal pe dezvăluirile din ediția anterioară a cotidianului „Telegraf“, care ridică un uriaș semn de întrebare asupra modului în care a fost schimbat decanul de la Teologie. Amintim că, în materialul publicat anterior pe această temă, evidențiam că numirea noului decan al Facultății încalcă art. 15 din Protocolul încheiat de Patriarhia Română cu Ministerul Educației, care atestă că niciun candidat nu poate ocupa o funcție de conducere la facultățile de teologie dacă nu are binecuvântarea și girul scris al Bisericii. În principiu, prevederile protocolului urmăresc respectarea unor criterii mai stricte de către persoanele care ocupă funcțiile de conducere ale facultăților teologice - garantează că persoana respectă învățătura și credința creștin-ortodoxă și cadrează cu profilul moral cerut de canoanele bisericești. Acest fapt este confirmat și de răspunsul Patriarhiei Române la întrebările înaintate de cotidianul „Telegraf“. Conform documentului, sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei a precizat că "doar în cazul numirii (decanului sau prodecanului - n.r.) este necesar avizul scris (binecuvântarea) al Chiriarhului".

Aceleași surse ne-au informat că graba conducerii UOC de a pune la zid liderii Facultății de Teologie și de a îi înlocui cu persoane care nu au primit avizul scris al chiriarhului a avut și un catalizator. Este vorba despre faptul că, după scandalul anulării examenelor de admitere la Teologie organizate la mijlocul lui septembrie, conducerea Facultății a remis Ministerului Educației un memoriu, în încercarea de a salva ce se mai poate din situație. În acest document s-ar explica faptul că rectoratul UOC încearcă să arunce întreaga vină a eșecului examenului în cârca Facultății de Teologie, deși conducerea Universității avea atribuții importante în supervizarea procesului de examinare și asigurarea bunului mers al sesiunii pentru admitere. Acest demers ar fi fost, de fapt, scânteia care a generat schimbarea conducerii de la Teologie. Conform surselor, maniera în care a fost înlăturat prof. Moise este reprobabilă, dat fiind faptul că, marți, înainte de ședința de Consiliu de Administrație, ar fi fost chemat la rectorat și constrâns să demisioneze.

Vom reveni cu respectivul memoriu în edițiile viitoare ale "Telegraf".

Citește și:

De ce a fost demis decanul de la Teologie?

Exclusiv! Decan demis la Universitatea „Ovidius“ în urma unui scandal!

Admiterea din septembrie la Teologie, anulată! Examene reprogramate în galop

„Ovidius“ - Zero transparență privind anularea admiterii la Teologie

Loading...

71 comentarii

kkk 16:59:58 / 20 Octombrie 2016
lll

Evul Mediu contemporan: CHIRIARC ? Vă dați biserică națională, română și voi vorbiți în alte limbi, tovarășe patriarh ?

MAFTEI 17:58:03 / 20 Octombrie 2016
Demisia

Prorectorul cu invatamantul, MAFTEI, are atributii in supervizarea admiterii. Era in responsabilitatea ei sa verifice respectarea cifrei de scolarizare. Solicitam DEMITEREA prorectorului MAFTEI.

Felicitari 18:03:14 / 20 Octombrie 2016
Felicitari

Felicitari Alexandru Vasile pt.curajul aratat ! Cauta si sapa mai adanc pentru a arata ilegalitatea comisa de aceasta conducere comunista UOC! Merita dati in judecata pt.acest abuz de putere !

Răspunde | Raportează | | |+10
Sa iasa 18:09:17 / 20 Octombrie 2016
Uoc

Sa iasa minunatii aceștia în fata sa explice ca sunt orbiți de putere și ca își dau demisia. Fortezi demisia unui om. De la vreme li se trage. Probabil vor sa demonstreze ca au putere dând afară un om nevinovat pedepsindu-l pt.greșelile proprii. Dacă nu se sesiza acest ziar cine ar fi reclamat aceste abuzuri ?????

The judge 18:16:05 / 20 Octombrie 2016
Desfiintarea facultatii

Urmatorul pas enuntat public de rector este impunerea desfiintarii facultatii si preluarea acesteia ca sectie de facultatea de arte. O alta ilegalitate. Sa ne spuna totusi domnul rector despre frauda de la medicina si farmacie. De ce nu au fost demisi atunci toti membrii comisiilor de admitere din cele doua facultati.

teolog 18:28:07 / 20 Octombrie 2016
opriti-va!

Ajunge cu razbunarile ca n-am votat ce au vrut altii, ajunge cu insultarea facultatii prin desemnarea ca decan a unei individe descrisa de atatia cunoscatori in termeni pe care i-ati citit in multe articole, ajunge cu amenintarea desfiintarii facultatii de teologie si incorporarea intr-o facultatea de arte macinata de ura, de umilirea cadrelor didactice decente si competente ! Asta vreti sa faceti si cu noi, nu-i asa? Acest rector ne-a jignit, ne-a ranit, ne-a umilit! Sunteti o rusine! DEMISIA!!!

Teologie si Arte 19:10:51 / 20 Octombrie 2016
Demisia

DEMISIA! rugina si prorectorii! DEMISIA!!!!

Basil 19:13:27 / 20 Octombrie 2016
mesaj

Parinte profesor Moise, nu va lasati! Aveti tot respectul nostru! Cat despre vremelnicii astia, Talpa Iadului o sa-i manance!

Demisia 19:14:52 / 20 Octombrie 2016
Demisia

Demisia !!!

Tereza 19:19:59 / 20 Octombrie 2016
DEMISIA

DEMISIA ! RUGINA, MAFTEI, HANTIU ! RUSINE!

Răspunde | Raportează | | |+20
Bravo copii 19:24:17 / 20 Octombrie 2016
Aducere aminte

Cand va spunea un candidat la rectorat, acum ceva vreme, ca veti ajunge la fundul sacului si ca aceasta conducere este croita pentru a face abuzuri si a acoperi infractori si infractiuni, va uitati ca viteii la poarta noua. Bun baiat, "ospatarul" acela. Cum se adeveresc prorocirile sale. Actuala conducere plina de jigodii o sa desfiinteze aceasta universitate. Ce vedeti acum e doar inceputul. Cristiii, bai Cristiiiiiii...lasa-i sa moara pe mana lor, universitarii lui peste

Răspunde | Raportează | | |+22
Prof 19:29:00 / 20 Octombrie 2016
Demisia

Pensionarul de Rugina ar trebui sa plece in parc, dar el câștiga lunar peste 9000 de euro.RUSINE

Erern 19:29:55 / 20 Octombrie 2016
Pentru kkk

Mai, cacaca, tu esti, probabil, bine intentionat, dar nu stii despre ce vorbesti, din pacate!

Cristi 19:31:38 / 20 Octombrie 2016
DNA

Bai, Rugina cand o sa spui ce măsuri ai luat legat de transferurile ilegale făcute de Gartu si Taralunga??...demisia

Conf 19:32:16 / 20 Octombrie 2016
Demisia

Pe scurt, DEMISIA, rectore!

123...5

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2257 secunde