Decapitări, strategii și dispute în PSD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A început curățenia în partid

Decapitări, strategii și dispute în PSD

Politică 31 Ianuarie 2015 / 00:00 883 accesări

            ORGANIZAȚII DECAPITATE Social democrații au intrat, vineri, la Sinaia, într-un maraton al ședințelor, în cadrul cărora au pus la punct strategia politică a partidului şi priorităţile de guvernare pentru perioada 2015 - 2016. Sub aripa Comitetului Executiv Național (CExN), social democrații au decis dizolvarea conducerilor organizaţiilor de la Sectorul 1 şi Sectorul 5, revocarea deciziei de excludere din PSD a lui Dan Șova și validarea convocării Consiliului Național al partidului în martie. Să le luăm pe rând. Europarlamentarul Cătălin Ivan a fost schimbat din fruntea PSD Sector 1 cu deputatul Dan Tudorache. Lui Ivan nu i-a picat bine schimbarea, el declarând că „a fost o pedeapsă”, după care a anunțat, în stilul lui Marian Vanghelie, dezvăluiri incendiare la adresa partidului. Și filiala PSD Sector 5 are un nou șef, după ce Marian Vanghelie a fost exclus din partid. Deputatul de Brăila Cristian Rizea este cel care va gestiona organizația PSD cu pricina. La organizația PSD București, Ecaterina Andronescu a fost schimbată din funcția de președinte, înlocuitor fiind Codrin Ștefănescu, actualmente secretar general adjunct al partidului. Totodată, senatorul Şerban Valeca a fost numit preşedinte interimar la PSD Argeş.

            CU MANDATUL DE PREȘEDINTE PE MASĂ CExN al PSD a validat convocarea Consiliului Național al partidului în zilele de 20 și 21 martie, unde se vor organiza şi alegeri pentru funcţia de preşedinte al acestui for. Președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat că funcţia nu va mai fi păstrată în continuare pentru Adrian Năstase. ”În momentul acesta, ca organizare, nu doar funcţia de preşedinte al Consiliului, ci şi activitatea departamentelor trebuie repornită pentru că se simte lipsa”, a spus Ponta. El a arătat că PSD are nevoie şi de o structură internă politică ”vie şi dinamică”, nu doar de secretariat general. Pe de altă parte, Ponta a atras atenția că va renunţa la şefia partidului dacă, în martie, CExN nu va adopta modificările la statut privind sancţiunile impuse membrilor de partid care se află în diverse stadii în procese penale. El a recunoscut că măsura introducerii unor sancțiuni clare în statut pentru cei care au probleme cu Justiția nu beneficiază de un consens. Ponta a precizat că a discutat despre subiect cu ”toată lumea”, inclusiv cu prim-vicepreședintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care s-a declarat împotriva unor astfel de măsuri. Totodată, s-a propus și o schimbare în Parlament. Față de sistemul actual de lucru al parlamentarilor, în care ședințele de plen de la Senat și Camera Deputaților erau luni și marți, Ponta a propus ca plenul să fie miercuri și joi, cu vot final joia. Lunea și marțea vor fi dedicate lucrărilor în comisiile parlamentare. Până acum, parlamentarii plecau acasă de miercuri, însă de acum nu o vor mai putea face decât de vineri.

Nicușor Constantinescu:

”PSD nu se poate substitui Justiției”

            Furtuna declarațiilor s-a pornit încă de joi seară, când jurnaliștii s-au înghesuit să afle informații la cald despre subiectele ce urmau a fi dezbătute la CExN. Prim-vicepreședintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a pus pe tapet anumite lucruri de bun simț, care îi frământă de ceva vreme pe mulți dintre social democrați, însă despre care puțini se încumetă să vorbească deschis. Constantinescu a pus punctul pe ”i” și a arătat că modificarea statutului, care prevede ca membrii PSD certaţi cu legea să-şi piardă funcţiile, „este o greşeală de expresie sau de exprimare, pentru că noi, PSD, nu ne putem substitui Justiţiei”. Cu alte cuvinte, conducerea partidului nu poate da verdicte pentru un membru care nu a fost condamnat definitiv și irevocabil de o instanță de judecată. Constantinescu este de părere că, în acest fel, liderul PSD se erijează într-un comandant care își lasă ”generalii” hăcuiți de Justiție, crezând că poate câștiga singur războaiele politice. Liderul constănțean a punctat problemele pe care le-a întâmpinat în lupta sa cu Justiția și abuzurile organelor de anchetă. Trăim într-o țară în care prezumţia de nevinovăţie pare că nu operează în cazul primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi anumitor miniştri, a căror soartă este, de multe ori, pecetluită înainte de a începe procesul penal. În ce privește pierderea alegerilor prezidențiale, Constantinescu a scos în evidență faptul că greşelile din alegeri au aparţinut conducerii centrale, care a avut niște ”sfetnici buni”, și nu "baronilor, nici preşedinţilor de CJ, nici primarilor de muncipiu". În plus, el le-a spus jurnaliștilor că în Dobrogea nu există baroni, ”acolo erau califi, emiri”: ”Baroni sunt doar în Transilvania. Noi nu suntem baroni, atâta timp cât pe mine m-au ales 300.000 de dobrogeni, nu pot fi numit baron, mai ales în Dobrogea”.          



12