Decizie amânată pentru IPS Teodosie! Iată când va afla dacă va fi arestat la domiciliu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Decizie amânată pentru IPS Teodosie! Iată când va afla dacă va fi arestat la domiciliu!

Justiție 19 Mai 2017 / 11:09 1669 accesări

Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, va afla luni dacă va fi judecat în stare de arest la domiciliu, în dosarul ”Nazarcea”, în care este acuzat, alături de alte persoane, de obținere fără drept de fonduri europene, după ce instanța a amânat, vineri, să se pronunțe.

Curtea de Apel Constanța a judecat, vineri, solicitarea procurorilor anticorupție de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu în cazul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, anchetatorii susținând că acesta ar fi încălcat condițiile controlului judiciar.

Ședința de judecată a durat numai câteva zeci de minute şi a fost secretă, iar la ieșire avocatul prelatului, Maria Vasii, a declarat că totul este ”o înscenare”, iar documentul în baza căruia a fost formulată solicitarea procurorilor anticorupție, o adeverință, ar fi fost falsificat prin schimbarea datei.

Instanța a judecat cererea DNA, dar a amânat pronunțarea pentru luni, 22 mai.

”În cererea procurorilor de înlocuire a măsurii controlului judiciar se menționează că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar. În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188, 75 ha”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii susțin că prin emiterea împuternicirii, IPS Teodosie ar fi încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar: să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși; să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

”A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. (Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată - cea aferentă campaniei 2016 - era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ştefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole)”, mai precizează DNA.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au refuzat, marți, să comenteze solicitarea procurorilor DNA Constanța, precizând că analizează situația, urmând să ofere ulterior un punct de vedere.

Arhiepiscopul Tomisului este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezent dosarul se află în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de IPS Teodosie este în vigoare măsura controlului judiciar.12