Decizie CEDO! Catalani condamnaţi pe nedrept pentru incendierea unei fotografii a perechii regale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie CEDO! Catalani condamnaţi pe nedrept pentru incendierea unei fotografii a perechii regale
Externe 13 Martie 2018 / 16:43 160 accesări 0 comentarii

Justiţia spaniolă a încălcat drepturile a doi catalani condamnaţi pentru incendierea unei fotografii cu regele şi regina Spaniei, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit unui comunicat emis marţi, transmite dpa. Cei doi catalani au fost condamnaţi pentru insultarea Coroanei după ce au dat foc unei fotografii a perechii regale în timpul unei demonstraţii la Girona împotriva vizitei oficiale a regelui Juan Carlos în acest oraş din regiunea autonomă Catalonia, în septembrie 2007. Pedeapsa iniţială de 15 luni de închisoare dictată împotriva celor doi a fost redusă ulterior la o amendă de 2.700 de euro, care poate fi însă transformată în detenţie dacă persoanele condamnate nu o vor achita. Acţiunea lor a fost o „expresie simbolică a nemulţumirii şi protestului” şi nu ar putea fi considerată în mod rezonabil un discurs de ură sau o incitare la violenţă, afirmă însă CEDO. Potrivit judecătorilor CEDO, pedeapsa cu închisoarea dacă amenda nu va fi plătită constituie, de asemenea, o interferenţă disproporţionată faţă de libertatea de exprimare.

Curtea de la Strasbourg a condamnat statul spaniol la plata unor despăgubiri de câte 2.700 de euro, plus cheltuieli de judecată. Decizia CEDO a fost publicată la o zi după ce naţionaliştii catalani şi-au amânat planurile de a sesiza instanţa europeană în legătură cu tratamentul aplicat liderului separatist Jordi Sanchez, aflat în detenţie preventivă în Spania pentru rolul avut în referendumul de independenţă din octombrie 2017. Naţionaliştii intenţionează, în schimb, să se adreseze mai întâi instanţelor spaniole, un demers necesar înainte de a sesiza Curtea de la Strasbourg.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2106 secunde