Declarație impresionantă a unui parlamentar constănțean, despre Centenar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Declarație impresionantă a unui parlamentar constănțean, despre Centenar

Politică 28 Noiembrie 2018 / 17:29 1795 accesări

În ședința Senatului din 28 noiembrie senatorul Ștefan Mihu a prezentat o declarație politică cu tema Centenarului Marii Uniri.

„Peste doar câteva zile, la 1 Decembrie 2018, aniversămCentenarulMariiUniri, Centenarul făuririi Romaniei moderne! În urmă cu 100 de ani, se desăvarșea crearea statului național unitar român, prin unirea provinciilor istorice romanești cu Patria Mamă: Basarabia, în 27 martie 1918, Bucovina, în 28 noiembrie 1918, apoi, la 1 decembrie 1918, unirea Transilvaniei, a Banatului, a Crișanei și a Maramureșului cu Romania! În terminologia istoricilor, dar și a întregii națiuni române, cele trei evenimente menționate desemnează Marea Unire de la 1918!

Chiar dacă, ulterior, prin odiosul Pact Ribbentrop-Molotov, din iunie 1940, Romania pierdea Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Hertei, meritele celor care au infăptuit MareaUnire de la 1918 nu sunt cu nimic umbrite sau știrbite și ele trebuie să constituie o pildă memorabilă, demnă de urmat, un exemplu strălucit de patriotism, de dăruire și de sacrificiu de sine pentru toți cei care gandesc romanește și care doresc binele acestei națiuni! Considerăm, așadar, că un asemenea moment aniversar – cum este considerat, cu deplin temei, 1 decembrie 2018 – reprezintă și trebuie să reprezinte, în mod firesc, un prilej de bucurie, de celebrare a evenimentelor memorabile din devenirea Romaniei, de acum 100 de ani, a conjuncturii istorice în care s-a produs acest eveniment excepțional, inclusiv din perspectiva spiritului civic, a abnegatiei și patriotismului care a însuflețit și care a unit sute de mii și milioane de romani, nu de puține ori, cu prețul sacrificiului de sine, contribuind decisiv la realizarea MariiUniri!

În același timp, aniversarea Centenarului Marii Uniri ar trebui să constituie, în egală măsură, un prilej de bilanț, de scrutare realistă, dar și vizionară a viitorului, vizând responsabilitățile care revin generațiilor de azi și de mâine în făurirea unei Românii moderne și prospere, pe deplin ancorată în comunitatea europeană și euro-atlantică, a unei țări care, prin potențialul ei uman și resursele naturale de care dispune, trebuie să-și ocupe locul pe care îl merită pe deplin în mediul internațional al națiunilor. Pe de altă parte, apreciem că acest moment aniversar ar putea să ofere și ar trebui să ofere oportunitatea unei reconcilieri naționale și unei convergențe de acțiune din partea tuturor forțelor politice responsabile ale țării, a tuturor românilor, indiferent de orientarea lor politică, mai de stânga sau mai de dreapta, un moment de focalizare a tuturor energiilor naționale, cu obiectivul comun al propășirii, dezvoltării durabile și prosperității României de azi și de mâine!”



12