Definiția căsătoriei din Codul Civil e susceptibilă de neconstituționalitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Definiția căsătoriei din Codul Civil e susceptibilă de neconstituționalitate
Politică 08 Octombrie 2018 / 14:37 2928 accesări 12 comentarii

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, intitulată "ADEVĂRATA MAJORITATE
(Poporul are întotdeauna dreptate!)", senatorul jurist Șerban Nicolae ridică, astăzi, în urma rezultatului referendumului pentru redefinirea noțiunii de căsătorie în Constituție, o problemă pe care mulți, indiferent de ce parte a baricadei s-au aflat, nu și-au ridicat-o. Și anume, aceea că "de ieri, dispozițiile Codului Civil ce definesc căsătoria ca fiind încheiată între bărbat și femeie sunt susceptibile de neconstituționalitate. Pentru că în Constituția României căsătoria se încheie între SOȚI”.

Redăm mai jos, integral, opinia senatorului PSD:

"ADEVĂRATA MAJORITATE
(Poporul are întotdeauna dreptate!)

Pentru mine, nu este prima dată când susțin o opțiune minoritară. N-o să merg în urmă chiar în anii ’90, deși am exemple. Dar în 2004 și 2009, mulțimile exultau că Băsescu câștiga alegerile prezidențiale „arzându-i pe corupți” și promițând „țepe în Piața Victoriei”. În 2007 și în 2012, votanții l-au apărat de demitere. Majoritatea își exprima fericirea că Băsescu „i-a ciuruit” pe oponenți. În cei zece ani de „regim Băsescu” s-au tăiat salarii, s-au închis spitale și școli, s-au mărit taxe și impozite și s-a pus la punct cel mai ticălos sistem de putere exercitată ocult, de poliție politică, de control și manipulare a justiției.
De fiecare dată am eșuat în a-i convinge pe concetățeni că greșesc. Au aflat-o mai târziu (unii, prea târziu) și destui au avut și puterea de a recunoaște. Niciodată nu am spus că poporul greșește. Pentru că așa ceva nu poți admite în legătură cu poporul căruia îi aparții. Pur și simplu, nu poți.
Mitologia greacă povestește de Casandra din Troia, că fusese blestemată de zeul Apollo să vadă viitorul dar să nu o creadă nimeni. Poate nu era un blestem. Era eliberarea de răspundere. Ea le spusese tuturor. Dar n-au vrut s-o asculte.
Mi se spune adesea, de bună-intenție, să văd ce vrea poporul. Să fiu în acord cu preferințele majorității. Nu pot și nu vreau să fiu așa. Spun și fac ceea ce cred că este corect și bun pentru oameni. Nu pot și nu vreau să fiu populist sau oportunist. Știu că „lăutarii politici”, cei care cântă ce vrea publicul să audă, pot câștiga mai ușor și, conjunctural, se bucură de simpatie. Dar asta nu înseamnă că fac bine. Și sigur nu sunt sinceri. Un conducător adevărat arată calea și ține direcția. Un oportunist incorigibil va profita de direcția mulțimii pe al cărei creștet se va instala confortabil.
Eu am să-mi reproșez la fiecare eșec că nu am făcut bine sau nu am făcut tot ce trebuia. Nu am nicio bucurie dacă mi se dă dreptate mai târziu. Am să spun și am să fac, în continuare, ceea ce cred că este corect și bun pentru poporul căruia îi aparțin. Chiar dacă nu sunt „în tendințe”. Sau, mai ales atunci!

P.S. Rezultatul referendumului chiar este o victorie a homosexualilor. Nu pentru că ar fi majoritari. Ci pentru că majoritatea a urmat argumentele lor sau le-a acceptat cu indiferență. De ieri, dispozițiile Codului Civil ce definesc căsătoria ca fiind încheiată între bărbat și femeie sunt susceptibile de neconstituționalitate. Pentru că în Constituția României căsătoria se încheie „între soți”. Să vă dea Dumnezeu sănătate, tuturor!"

Taguri articol
Loading...
loading...

12 comentarii

Gigi 17:02:34 / 08 Octombrie 2018
De acord !

Numai ca , odiosul Dracnea si sinistrul Tariceanu , traiesc in concubinaj de multa vreme , dupa ce s-au convins ca nu pot avea mare baza in nevestele cicalitoare , sau concubinele necoapte ... Deci , traiesc cu pasiune libertina , un politicianism , in preacurvie hetero si homosexuala ! Chiar daca , cu aprobarea popicului Daniel securistul , care admite , printre altele , ca si burtosii in sutane se pot cotzai temeinic , adica penetra si descarca intre ei , precum motanii neglijati , cu atat mai aprig politicienii alipiti vinovat , precum bacantele , de BOR , in speta cei de la PSD-ALDE , cu foarte multe refulari personale , mai recente , sau chiar seculare ...

ARABU 07:45:19 / 09 Octombrie 2018
Pentru Liviu Chilian

Multa nebunie zace in capul tau. Ba tembelule tu cand scrii un comentariu scrii tot ce iti trece prin cap sau analizezi cea ce scrii? ca daca analizezi, atunci e grav ,inseamna ca se agraveaza crizele psiho schizofrenice . Iti recomand un control psihiatric , cu bolile de cap nu e de glumit.

Acest Serban 08:45:01 / 09 Octombrie 2018
Eu ma rusinez de fiecare data

Aceasta sluga,acest arogant semianalfabet,acest Serban,uite cum ne cearta el pe noi.Pai,poporul a gresit de fiecare data ,mai Serbane.Noi,adica boborul nu va meritam.Voi sunteti prea destepti pentu noi.Ti-ai dracului !

LUTE 08:46:38 / 09 Octombrie 2018
Mult fum, pentru nimic !

Sluga asta pesedista, cauta vinovați pentru eșecul referendumului, dar sa nu fie în Curtea lor. A găsit vicii în Codul civil. Ce om "destept" ! Dacă ar citii și definiția familiei, a soților, a căsătoriei, toate expuse în același Cod civil, și-ar da seama cât de prost este, inclusiv partidul lui și cei care au inițiat acest simulacru al familiei

Lege 09:32:34 / 09 Octombrie 2018
ignoranta

Cum se poate publica intr-un ziar asa ceva???? Angajati-va un jurist, ca va faceti si mai de kko !!!

UNU 11:02:36 / 09 Octombrie 2018
vai de noi...

serban nicolae , un personaj care imi produce greata, nu inteleg cum poate ajunge un asemenea individ in parlamentul unei tari ! asta si clovnul mitraliera, radulescu parca se numeste, niste mascarici pupincuristi !

Anghel 13:14:01 / 09 Octombrie 2018
Pentru LUTE

Omule, înainte să înjuri si sa jignesti, doar pentru ca, din graba, probabil, nu ai inteles ce a vrut omul sa spuna, ia o pauza si calmeaza-te. Nicolae are dreptate. Iti explic de ce. Constitutiia prevaleaza asupra oricarei alte legi. In Codul Civil e prevazut bine ceea ce e prevazut acum, si anume casatoria dintre un barbat si o femeie, dar pentru ca lucrul asta nu e prevazut si in Constitutie (lucrul care se dorea prin respectivul referendum), oricine poate ridica o obiectie de neconstitutionalitate la CCR cu privire la textul despre casatorie din Codul Civil. Foarte pe scurt, in Codul Civil spune ca e intre barbat si femeie, in Constitutie spune ca e intre soti (iar sotii nu sunt definiti). Constitutia prevaleaza asupra Codului Civil, dupa cum spuneam. Oricine are chef, poate ridica aceasta obiectie de neconstitutionalitate. Si s-ar putea ca CCR sa fie de acord, pentru ca asa zice Constitutia, ca e intre soti, nu intre un barbat si o femeie! Asta vrea sa spuna Nicolae, nicidecum nu ridica obiectii la Codul Civil. De aia era important sa treaca referendumul. Dar cei care n-au inteles la vreme, vor intelege mai tarziu, pe pielea lor si a noastra. Cu respect.

Anghel 13:15:50 / 09 Octombrie 2018
Pentru Lege

Iti raspund si tie ceea ce i-am raspuns si lui Lute. Cu deosebirea ca Lute si-a exprimat o parere, chiar daca gresita, in timp ce tu, desi esti bou de bauni, faci pe desteptul. Omule, înainte să înjuri si sa jignesti, doar pentru ca, din graba, probabil, nu ai inteles ce a vrut omul sa spuna, ia o pauza si calmeaza-te. Nicolae are dreptate. Iti explic de ce. Constitutiia prevaleaza asupra oricarei alte legi. In Codul Civil e prevazut bine ceea ce e prevazut acum, si anume casatoria dintre un barbat si o femeie, dar pentru ca lucrul asta nu e prevazut si in Constitutie (lucrul care se dorea prin respectivul referendum), oricine poate ridica o obiectie de neconstitutionalitate la CCR cu privire la textul despre casatorie din Codul Civil. Foarte pe scurt, in Codul Civil spune ca e intre barbat si femeie, in Constitutie spune ca e intre soti (iar sotii nu sunt definiti). Constitutia prevaleaza asupra Codului Civil, dupa cum spuneam. Oricine are chef, poate ridica aceasta obiectie de neconstitutionalitate. Si s-ar putea ca CCR sa fie de acord, pentru ca asa zice Constitutia, ca e intre soti, nu intre un barbat si o femeie! Asta vrea sa spuna Nicolae, nicidecum nu ridica obiectii la Codul Civil. De aia era important sa treaca referendumul. Dar cei care n-au inteles la vreme, vor intelege mai tarziu, pe pielea lor si a noastra. Cu respect.

John 13:19:24 / 09 Octombrie 2018
Pentru Gigi

Daaa, oricine e de vina, numai putorile care nu si-au miscat curul ca sa mearga la vot nu sunt de vina. Lasa ca o sa fie vai de curul lor. LGBTistii au inceput de a doua zi sa isi ceara toate drepturile pe care le au cuplurile normale, inclusiv acela de a infia copii. Incet-incet...

Eleni 13:20:50 / 09 Octombrie 2018
Pentru ARABU

Liviu Chilioan e, sarmanul, bolnav psihic. Din pacate, nu isi ia medicatia cu lunile. Si vorbesc serios.

... 13:42:29 / 09 Octombrie 2018
...

Aici se sterg comentariile despre poponari si prefacatoria lui Dragnea si a tziganului Nicolae

Lute 08:04:05 / 10 Octombrie 2018
Pentru Anghel

Codul civil, art. 258,alin. 4, definiția sotilor, Constitutia este legea fundamentala a unui stat, precum Biblia cu cele 10 porunci , dar Constitutia nu insumeaza legi ,ordonanțe, hotarari, ea reprezentand cadrul de baza legislativ. Nu eu ti-am dat minus, mulțumesc pentru atenționare , dar ne învârtim în jurul cozii precum cainii

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2097 secunde