Defrişarea pădurii amazoniene, la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Defrişarea pădurii amazoniene, la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu

Externe 25 Noiembrie 2018 / 15:24 556 accesări

Defrişarea este una dintre principalele cauza ale încălzirii globale, provocând circa 15% din cantitatea anuală de emisii de gaze cu efect de seră, comparabil cu cantitatea emisă de sectorul transporturilor. Distrugerea pădurii amazoniene de pe teritoriul Braziliei a atins anul acesta cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri, principalele cauze fiind exploatarea forestieră ilegală şi defrişarea în scopul extinderii terenurilor agricole, potrivit Reuters. Imaginile înregistrate din satelit timp de 12 luni până la sfârşitul lunii iulie 2018 arată că 7.900 de kilometri pătraţi de pădure au fost distruşi în regiunea Amazonului, echivalentul a jumătate din teritoriul ocupat de Jamaica. Suprafaţa este cu 13,7% mai mare decât cea înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă. Ministrul mediului din Brazilia, Edson Duarte, a spus într-un comunicat că exploatarea forestieră ilegală este principala cauză a defrişărilor din Amazon. Ministrul a făcut apel la guvern pentru sporirea măsurilor de supraveghere a pădurii.

Observatorul pentru climă din Brazilia, o reţea de organizaţii non-guvernamentale, a precizat într-o declaraţie separată că această creştere nu este surpinzătoare. În plus faţă de exploatările forestiere ilegale, sectorul materiilor prime, aflat în plină dezvoltare în Brazilia, contribuie la distrugerea pădurilor odată cu eforturile fermierilor de a se extinde, se mai spune în declaraţie.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, regiunea amazoniană este una dintre cele mai eficiente bariere împotriva încălzirii globale întrucât acţionează ca o ''chiuvetă uriaşă'' care absoarbe emisiile de dioxid de carbon. Jungla amazoniană se remarcă şi prin biodiversitate, aici trăind miliarde de specii care nu au fost studiate încă.12