Demoni pentru propriii copii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Demoni pentru propriii copii

Eveniment 12 Septembrie 2009 / 00:00 1247 accesări

Un băieţel de numai doi ani, din localitatea constănţeană Mereni, a ajuns, joi seară, la spital, după ce a fost bătut de tatăl său pentru că... refuza să mănînce. Cel puţin asta le-a povestit aşa-zisul părinte poliţiştilor din localitate, imediat după ce micuţul a fost urcat într-o ambulanţă şi adus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde a rămas internat cu diagnosticul traumatism cranio-facial şi rahitism. Plecînd de aici, autorităţile au descoperit tabloul sumbru al unei copilării chinuite, însingurate şi înfometate pe care Andrei a îndurat-o cu resemnare, fără să poată cere ajutorul cuiva, fără să se poată elibera. Bunicul micuţului vorbeşte despre supliciile pe care Andrei le-a trăit acasă, în cocioaba de chirpici în care era abandonat în fiecare dimineaţă de ai lui, cu o farfurie de mîncare sleită aruncată pe podea, ca să nu moară de foame pînă seara. Adică atunci cînd tatăl şi mama lui se întorceau acasă şi îşi aminteau că au un fiu. „Tare chinuit a fost băieţelul acesta... Maică-sa, Viorica Ionescu, i-a lăsat anul trecut, dar nici cînd era ea acasă, copilului nu-i era mai bine. Îi dădeau ceva să mănînce dimineaţă, după care plecau amîndoi. El lucra cu ziua prin sat, ea mergea Dumnezeu ştie unde. Îl lăsau singur, nesupravegheat, cu două jucării şi ceva de mîncare. Ca pe un cîine... Nici măcar nu putea să stea în fund, atît de slăbit era. Deşi are doi ani, copilul acesta nu merge, nu stă pe picioare. După ce a plecat mamă-sa, a fost la fel de rău pentru el. L-au crescut ca să cîştige de pe urma lui alocaţia aceea de la stat, nu din alt motiv. În luna noiembrie a anului trecut, au venit de la primărie ca să-l ia pe băiat, dar tatăl lui nu a vrut să-l dea. Încă primea banii. Avea un motiv să-l mai ţină pe aici”, povesteşte Mircea Buligan, bunicul lui Andrei.

Încuiat în casă

Cazul a ajuns din nou în atenţia asistenţilor sociali din cadrul Primăriei Mereni, după ce mai mulţi vecini au reclamat că micuţul a fost bătut de tatăl lui. Cînd au ajuns acasă la Ion Buligan, oamenii legii şi angajaţii primăriei au descoperit că minorul fusese încuiat în imobil şi că uşa de la intrare era ferecată cu un lacăt... După ce au reuşit să intre în locuinţă, aceştia l-au găsit pe micuţ zăcînd pe podea, cu capul umflat, cu vînătăi pe faţă, murdar şi epuizat. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) au luat decizia ca Andrei să fie plasat în grija unui asistent maternal: „Am aflat că mama minorului a plecat de la domiciliu în anul 2008. De atunci, nu a mai dat niciun semn de viaţă. Andrei a rămas în grija tatălui. Se pare că agresiunea de joi nu este prima pe care micuţul o îndură, aşa că am dispus în acest caz o măsură de protecţie. El va fi plasat în grija unui asistent maternal pentru că, în aceste condiţii, nu se mai poate întoarce acasă. Vom încerca să luăm legătura cu mama, pentru a hotărî asupra viitorului băieţelului, însă la ora actuală este limpede că nu mai poate locui cu tatăl”, a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvînt al DGASPC Constanţa. Poliţiştii din Mereni au deschis o anchetă împotriva lui Ion Buligan, de 34 de ani, tatăl minorului, care este cercetat, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Acesta riscă acum între trei şi 15 ani de închisoare.

Adolescentă terorizată

Tot în grija statului va ajunge şi o adolescentă în vîrstă de 12 ani, din comuna constănţeană Adamclisi, care a trăit ani întregi în teroare, din cauza tatălui ei alcoolic. Bărbatul, rămas văduv după ce soţia lui şi-a pus capăt zilelor în urmă cu doi ani, se îmbăta în fiecare seară la cîrciuma din sat şi făcea scandal cînd ajungea acasă. Ţinta furiei sale era fiica de 12 ani, pe care o snopea în bătaie din orice. Copila îndura totul, de teamă că altfel călăul îl va ataca pe frăţiorul ei mai mic, de numai şase ani. Cea mai recentă criză a lui Constantin Jianu, de 43 de ani, s-a petrecut marţi seară, atunci cînd şi-a ieşit din minţi pentru că fata pusese prea multe… roşii în ciorba pe care i-o gătise. De data aceasta, Ioana nu a mai aşteptat ploaia de lovituri a tatălui şi a fugit din casă, refugiindu-se într-o cameră din vecinătatea şcolii din Adamclisi. Acolo a adormit marţi noapte. Miercuri, fata a cerut ajutorul unei familii din comună. Între timp, poliţiştii din Adamclisi au fost alertaţi şi au deschis o anchetă. „Există voci care spun că şi soţia acestui bărbat şi-a pus capăt zilelor din cauza lui. Se pare că fata a fost agresată în mai multe rînduri de tatăl ei. Urmează ca ea să fie dată în grija reprezentanţilor DGASPC Constanţa. Probabil că acelaşi lucru se va întîmpla şi cu fratele ei, în vîrstă de şase ani”, a declarat ag. şef Viorel Ungureanu, şeful postului de poliţie din comuna Adamclisi.

Reprezentanţii DGASPC Constanţa spun că, de la începutul anului şi pînă în prezent, în judeţul Constanţa s-au înregistrat 12 cazuri de copii abuzaţi, în realitate, acestea fiind însă mult mai numeroase. „Cele mai multe dintre ele s-au petrecut în mediul rural. Victimele provin din familii dezorganizate, cu un nivel de educaţie scăzut. Este vorba despre părinţi care nu au avut un model pozitiv de urmat şi care au ajuns să comită abuzuri la care, la rîndul lor, au fost supuşi atunci cînd erau mici”, a declarat Roxana Onea.

Copil bătut pentru o datorie

În urmă cu aproape două săptămîni, un bărbat de 28 de ani, din Constanţa, s-a ales cu dosar penal, după ce autorităţile au descoperit că, în ultimele luni, individul a bătut sistematic un copil de numai doi ani, ce îi fusese lăsat în grijă. Îngrozitoarea poveste a ajuns la urechile angajaţilor DGASPC Constanţa, în urma unui apel anonim. “Am mers la adresa indicată pentru a verifica ce s-a întîmplat. Am descoperit că mama băieţelului în vîrstă de doi ani şi patru luni locuieşte în Bucureşti. Pentru că nu putea să crească acest copil, femeia l-a lăsat în grija unei verişoare din Constanţa, înţelegîndu-se să-i trimită acesteia, periodic, o sumă de bani. În ultima perioadă însă, mama copilului nu a mai trimis niciun leu, iar verişoara şi soţul acesteia au găsit de cuviinţă să se răzbune pe copil şi au început să-l agreseze. Asta au recunoscut chiar ei, cu o seninătate desăvîrşită, în faţa angajaţilor instituţiei noastre. “Aveau de primit în jur de 900 de lei de la mama copilului…”, a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvînt al DGASPC Constanţa. În momentul în care au cerut să-l vadă pe băieţel, asistenţii sociali ai Direcţiei au descoperit că micuţul era plin de vînătăi. “Copilul avea sînge în spatele urechilor şi era foarte speriat. A fost luat din casa celor doi de colegii mei, care l-au internat în Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă. Minorul a fost dus la Serviciul de Medicină Legală, pentru ca medicii de acolo să constate urmele agresiunilor pe care le-a îndurat”, a mai adăugat Roxana Onea. Reprezentanţii DGASPC Constanţa i-au alertat şi pe lucrătorii Secţiei 5 Poliţie, care au deschis, la rîndul lor, o anchetă în acest caz.

Băieţel abuzat sexual de propria mamă

Unul dintre cele mai şocante cazuri descoperite de autorităţi în acest an, în judeţul Constanţa, este cel din comuna Cumpăna. O femeie care cu greu ar putea fi numită mamă şi-a bătut joc de copilăria băieţelului ei de numai şase ani, pe care l-a abuzat sexual. Totul a ieşit la iveală la începutul lunii iulie. Poliţiştii din localitatea constănţeană Cumpăna spun că micuţul a trăit un coşmar de neimaginat: a fost forţat să întreţină raporturi sexuale cu mama lui, în timp ce tatăl filma totul cu o cameră video. Grozăvia a ieşit la iveală atunci cînd Georgeta Costăchescu, de 25 de ani, din Cumpăna, a mers la postul de poliţie din localitate şi a povestit că ar fi fost bătută de concubinul ei, Sedat Bechir, de 32 de ani. Oamenii legii au început cercetările şi, în scurt timp, au descoperit secretul celor doi. În urma unei percheziţii efectuate în casa în care aceştia locuiau, poliţiştii au găsit într-un şifonier proba complicităţii lor îngrozitoare: o casetă pe care înregistraseră scenele în care Georgeta Costăchescu îşi silea copilul să întreţină relaţii sexuale cu ea. Femeia a declarat în faţa poliţiştilor că a fost obligată de Sedat Bechir să îşi abuzeze băieţelul. Potrivit afirmaţiilor ei, bărbatul ar fi ameninţat-o că, dacă se opune, o snopeşte în bătaie. Sedat Bechir nu şi-a recunoscut implicarea în această poveste şocantă. Individul le-a spus procurorilor că nu are nicio legătură cu filmarea respectivă şi că, în noaptea în care s-a întîmplat întreaga grozăvie, nici măcar nu era acasă.

Telefonul copilului

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Telefonului Copilului (ATC), în prima jumătate a anului 2009, a fost înregistrat un record privind cazurile sesizate la numărul gratuit 116 111, specialiştii răspunzînd, în total, la 11.820 de apeluri. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul cazurilor reclamate s-a dublat. Nu a crescut numai numărul cazurilor pentru care se solicita ajutor, ci şi gravitatea lor. „Dorim să atragem atenţia asupra unui număr tot mai mare de cazuri de abuz manifestat prin molestare fizică şi neglijare asupra copilului. Îngrijorătoare este şi creşterea semnificativă a cazurilor în care copiii ai căror părinţi sînt plecaţi în străinătate suferă în urma abuzurilor la care sînt supuşi de către cei în grija cărora au fost lăsaţi, în cele mai multe cazuri fără forme legale”, au declarat reprezentanţii ATC. Din numărul total de apeluri, 1.689 au fost cazuri care au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate. Un procent de 48% dintre cazuri reprezintă abuzuri asupra copilului şi solicitări de consiliere psihologică şi juridică. Statisticile Asociaţiei arată că în 71% dintre cazuri abuzatorii copiilor sînt părinţii. Cele mai multe cazuri de abuz asupra copilului au fost înregistrate în Constanţa, Bucureşti (sectoarele 1 şi 6), Ilfov, Braşov, Bacău, Cluj şi Vaslui. Reprezentanţii asociaţiei susţin că au fost primite apeluri din partea unor copii care solicitau pentru ei înşişi sau pentru fraţi, surori, colegi, prieteni de vîrsta lor, consiliere pentru revenirea la şcoală, în urma abandonului şcolar.

Răzvan MIHĂILESCU, Florin CICAL



12