Demonstraţii violente în Grecia, faţă de noul nume propus pentru Macedonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Demonstraţii violente în Grecia, faţă de noul nume propus pentru Macedonia
Externe 08 Septembrie 2018 / 21:03 699 accesări 0 comentarii

Miide oameni s-au adunat sâmbătă după-amiază la Salonic şi au protestat violent faţă de schimbarea numelui ţării vecine, Macedonia, în Macedonia de Nord, aceştia considerând că noul nume n-ar trebui să aibă nicio legărură cu regiunea istorică aflată acum în majoritate pe teritoriul Greciei. Pe 12 iunie, Grecia și Macedonia au ajuns la un acord pentru ca aceasta din urmă să-și schimbe denumirea actuală, care este, oficial, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Dacă ambele parlamente îl aprobă și guvernul de la Skopkje obține acceptul popular în urma referendumului de modificare a Constituției din 30 septembrie, actuala Macedonie va fi redenumită Republica Macedonia de Nord.

Grecia a cerut ca vecina sa să îşi schimbe sau modifice numele pentru a evita orice pretenție legată de teritoriul și moștenirea regiunii istorice a Macedoniei, locul de naștere al lui Alexandru cel Mare. Actuala Republică Macedonia ocupă aproximativ 35% din această regiune istorică, în timp ce 52% se află pe teritoriul Greciei și 9% în Bulgaria.

Protestatarii doresc însă o modificare totală a numelui şi acuză Guvernul de la Atena că a cedat în negocierile cu Skopje. Pentru a-i potoli pe manifestanţii de la Salonic poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, dar situaţia rămâne tensionată.

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1904 secunde