„Depozitul pentru cărbuni“ de la Muzeu, redat circuitului expozițional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arta din... pod coboară la subsol

„Depozitul pentru cărbuni“ de la Muzeu, redat circuitului expozițional

Cultură 31 Octombrie 2016 / 13:27 1495 accesări
Imagine de arhivă din galeria Museion

Imagine de arhivă din galeria Museion

Frumoasa galerie de la subsolul Muzeului de Artă din Constanța, cu pereți din piatră și bolți din cărămidă, care a fost construită cu o destinație... prozaică: depozit de cărbune al primei școli construite la malul mării, se va redeschide joi, 3 noiembrie, printr-o expoziție experimentală: „Isolation Turns Spatious”. Evenimentul din cea de-a treia zi a lui Brumar este o premieră, deoarece până acum galeria Museion găzduise expoziții doar vara, din cauza umidității ridicate și a temperaturilor scăzute. Însă, din această toamnă, lucrurile s-au schimbat.

Puțini sunt cei care știu că la subsolul Muzeului de Artă din Constanța se află o frumoasă galerie cu pereți din piatră și bolți din cărămidă, perfectă pentru a găzdui expoziții experimentale sau expoziții din materiale puțin pretențioase, compatibile cu umidatatea. Galeria cu un farmec aparte a fost descoperită în urmă cu 15 ani, în anul 2001. Funcționase multă vreme ca depozit pentru cărbuni al primei școli de la malul mării, numită „Principele Ferdinand și principesa Margareta”, construită în anul 1891 după planurile arhitectului Ion Socolescu. În timp, școala a devenit instituție de cultură, la corpul vechi adăugându-se o clădire nouă, formând un tot cunoscut astăzi ca Muzeul de Artă din Constanța. Cu timpul, odată cu introducerea rețelei de canalizare, accesul la vechiul depozit a fost blocat. Până în 2001, când directorul instituției de cultură de la Marea Neagră, Doina Păuleanu, a descoperit vechile planuri ale școlii care a stat la baza construirii clădirii. Galeria a primit un nume simbolic, Museion, atribuit primului centru cultural din istorie, aflat la Alexandria, în Egipt.

Deschisă până acum numai în sezonul estival și doar pentru anumite expoziții cu caracter temporar: instalație, sculptură, ceramică, proiecții video - din cauza umezelii și a temperaturilor scăzute, compatibile doar cu anotimpul vacanțelor -, galeria Museion începe o nouă viață, putând fi vizitată în orice anotimp, deoarece fostul depozit pentru cărbuni al primei școli din Constanța are, din această toamnă, sistem de încălzire. Inaugurarea sa autumnală va fi făcută joi, 3 noiembrie, de la ora 17.00, printr-o expoziție de artă contemporană, organizată de Asociația din Pod în cadrul Centrului Cultural MORA: „Isolation Turns Spatious”. Conceptul este propus de curatorul Mara Patriche.

„AR FI SIMPLU CA TU SĂ FII EU”

Expoziția propusă spre vizitare între 3 noiembrie și 3 decembrie are la bază proiecții video. Pentru cei interesați, organizatorii propun un extras din „Isolation Turns Spatious”: „Gata! Merg, merg,... aștept să te aud... vocea mea! Te voi asculta! pentru că pot să mă uit în ochii mei. O să te numesc TU. Vom pleca în larg, singuri, entuziasmați, fără martori. E perfect! Tu vii ușor cu mine. Vâslim... Am ajuns. Suntem singuri... doar noi. Mă uit în ochii tăi... Nu te cunosc. Îmi feresc privirea. „Nu pot fi EU!” Ar fi simplu ca TU să fii Eu”.

Artiștii care au făcut posibilă expoziția „Isolation Turns Spatious” sunt: Adriana Mereuță, Aneli Munteanu, Cristina Taraș, Eugen Rădescu, Irina Abaza, Mara Patriche și Mihaela Ciuștea.

Citește și:

Expoziție dedicată Zilei Dobrogei

„Conexiuni spaţiale”, în galeria Museion

Expoziţie de ceramică la Galeria „Museion” a Muzeului de Artă



12